EP aicina pārtraukt ģeobloķēšanu un stimulēt digitālo inovāciju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ģeobloķēšanas prakse, kad patērētāja IP adreses, pasta adreses vai kredītkartes izdošanas valsts dēļ viņam liegta piekļuve precēm vai pakalpojumiem, ir nepamatota un ir jāpārtrauc, otrdien pieņemtajā rezolūcijā norādījis Eiropas Parlaments (EP), aģentūru LETA informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

Eiropas Komisijai (EK) nekavējoties jāiesniedz solītie sešpadsmit tiesību aktu ierosinājumi vienotā digitālā tirgus un inovācijas stimulēšanai, pauduši deputāti. Ieteikumos, kurus EP pieņēma ar 551 balsīm par, 88 pret un 39 atturoties, EP deputāti pieprasa no EK priekšlikumus, kas pārtrauc nepamatotu ģeogrāfisko bloķēšanu un cenu diskrimināciju ģeogrāfiskās atrašanās vietas vai valsts piederības dēļ.

Tāpat EP deputāti vērtē EK priekšlikumu uzlabot pakalpojumu un satura pārrobežu pārnesamību kā pirmo soli pareizajā virzienā.

Parlaments gan pauž bažas par to, ka dalībvalstis pašlaik izmanto atšķirīgas pieejas, lai regulētu internetu un dalīšanās ekonomiku jeb sadarbīgo patēriņu, kas piedāvā jaunus uzņēmējdarbības modeļus preču un pakalpojumu pārdošanai tiešsaistē. Viņi arī mudina EK novērtēt, vai ir vajadzīga dalīšanās ekonomikas patērētāju aizsardzībā, un, ja tas nepieciešams, atbilstoši pielāgot ES patērētāju aizsardzības regulējumu.

EP deputāti ziņojumā pievēršas arī tādiem tematiem kā autortiesības, telekomunikāciju uzņēmumi, e-prasmes, e-pārvalde un darba ņēmēju tiesības.

Rezolūciju ņems vērā 16 tiesību aktu priekšlikumos, kas EK saskaņā ar tās 2015.gada 6.maija paziņojumu «Digitālā vienotā tirgus stratēģija Eiropai» jāiesniedz līdz 2016.gada beigām. Pēc tam EP piedalīsies digitālā tirgus likumu pieņemšanā un izstrādē kopīgi ar ES dalībvalstu ministriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu