Eksperti: Desmit gadu laikā 5G sakari kļūs par ikdienu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Piektās paaudzes jeb 5G mobilie sakari sakari varētu kļūt par ikdienu tuvāko desmit gadu laikā, šodien preses konferencē par 2016.gada tendencēm sakaru nozarē norādīja VAS «Elektroniskie sakari» tehniskā departamenta direktors Māris Aleksandrovs, atsaucoties uz pērn novembrī notikušajā Pasaules Radiosakaru konferencē pieņemtajiem lēmumiem 5G mobilo sakaru tīkla turpmākai attīstībai.

Kā sacīja Aleksandrovs, konferences laikā Starptautiskās telesakaru savienības dalībvalstis vienojās par papildu joslu nozīmēšanu turpmākai 4G attīstībai, kā arī identificēja iespējamās joslas, kuras tiks pētītas 5G sakaru vajadzībām.

«Konferencē tika pieņemti arī citi lēmumi, kas palīdzēs turpināt attīstīt 5G sistēmas,» pauda Aleksandrovs, piebilstot, ka pēc deviņiem līdz desmit gadiem 5G mobilie sakari būs mūsu ikdienas sastāvdaļa, kas saskan ar līdz šim telekomunikācijās esošo tendenci, kad jauna sakaru paaudze nomaina iepriekšējo apmēram ik pēc desmit gadiem.

Tikmēr Satiksmes ministrijas sakaru departamenta direktors Edmunds Beļskis sacīja, ka laiks, kad 5G varētu kļūt reāls, provizoriski ir 2020.- 2022.gads. «Pašlaik notiek 5G laboratoriskie izmēģinājumi, tāpat aktīvi tiek attīstīts 4G tīkls, un ap 2018.gadu tas varētu kļūt visaptverošs,» prognozēja Beļskis. «Tad 4G kādu brīdi pastrādās, un 2020.-2022.gads provizoriski varētu būt 5G tīkla attīstības sākums, un tad jau, skatoties pēc nepieciešamības un iespējām, varēs runāt par tālāku 5G attīstību.»

Kā ziņots, VAS «Elektroniskie sakari», kas ir atbildīga par radiofrekvenču piešķiršanu un uzraudzību Latvijā, sākusi darbu pie frekvenču joslu apzināšanas 5G mobilo sakaru vajadzībām.

Latvijā pašlaik strauju popularitātes pieaugumu uzrāda ceturtās paaudzes jeb 4G sakari, kuru ieviešana joprojām turpinās visā Latvijas teritorijā. Neskatoties uz to, uzņēmumi un atbildīgās institūcijas gan Latvijā, gan pasaulē sākušas spert pirmos nopietnos soļus nākamās - piektās - paaudzes jeb 5G attīstībā.

Jau zināms, ka Eiropas Savienība piešķīrusi 50 miljonus eiro piektās paaudzes mobilo sakaru tīkla standartu izstrādei un jaunās paaudzes vienoto tīklu Eiropā paredzēts ieviest līdz 2020.gadam. Piektās paaudzes mobilo sakaru tīklam plānots izmantot frekvences 700 megahercu (MHz) joslā, 3,5 (gigahercu) GHz diapazonā, kā arī joslas virs 6 GHz.

Šīs joslas šobrīd pārsvarā izmanto citi dienesti, piemēram, nelielie interneta pakalpojumu sniedzēji, satelītu dienesti.

Iepriekš novembrī Šveicē norisinājās Pasaules Radiosakaru konference, kuras laikā pasaules valstu nozares speciālisti lēma arī par papildu frekvenču joslu nodošanas iespējām 5G mobilajiem sakariem. Kā pilnvarotie Latvijas pārstāvji šajā konferencē piedalījās arī VAS «Elektroniskie sakari» eksperti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu