Rīgā atklāts Baltijā pirmais Industriālās 3d printēšanas centrs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

2. februārī SIA «Baltic3D.eu» telpās Rīgā tika atklāts Baltijā lielākais 3D printēšanas tehnoloģiju centrs plastmasas produktu mazapjoma ražošanai. Jaunā ražotne atvērta LIAA administrētā Norvēģijas finanšu instrumenta projekta ietvaros. Piesaistot bankas Citadele aizdevumu, uzņēmums jaunajā ražotnē ieguldījis vairāk nekā 500’000 eiro, no kuriem 173’523,60 eiro ir Norvēģijas finanšu instrumenta līdzekļi.

Industriālajā 3D printēšanas centrā izvietoti 9 moderni industriālie 3D printeri, un 7 no tiem iegādāti no pasaules lielākā 3D printeru ražotāja «Stratasys».

«Šis augsto tehnoloģiju projekts ir piemērs citiem uzņēmumiem, ka globāliem plāniem iespējams atrast finansējumu šeit pat Latvijā,» saka bankas Citadele valdes locekle Santa Purgaile. «Prieks kreditēt uzņēmumu ar augstu pievienoto vērtību. Jaunatklātais Baltijas 3D printēšanas centrs rada jaunas iespējas attīstībai medicīnas, ražošanas un citās jomās.»

Kā norāda «Baltic3D.eu» vadītājs Jānis Jātnieks, uzņēmuma darbība pamatā saistīta ar ražošanas uzņēmumiem, kam 3D printēšana palīdz organizēt ražošanu un samazināt izmaksas. «Jaunatklātajā ražotnē jau šobrīd piedāvājam izveidot augstas precizitātes funkcionālus prototipus, mazos apjomos ražot gala produktus, kā arī palīdzēt uzņēmumiem ievērojami optimizēt esošos ražošanas procesus. 3D printēšanas tehnoloģiju izmantošana mūsu klientiem ļauj samazināt izmaksas, salīdzinot ar tradicionālām ražošanas metodēm, un ļauj ietaupīt līdzekļus un laiku, radot jaunus produktus,» stāsta J. Jātnieks.

«Esam ļoti gandarīti par sadarbību ar banku Citadele, kas noticēja mūsu drosmīgajai idejai, lai arī esam tikai start-up uzņēmums. Mēs plānojam kļūt par piemēru tam, ka ar lielām ambīcijām, kas balstītas uz labiem finanšu aprēķiniem, varam ne tikai saņemt finansējumu izaugsmei, bet arī kļūt par nozīmīgu spēlētāju reģionā,» norāda uzņēmuma īpašnieku pārstāvis Didzis Dejus.

Industriālajā ražotnē veidotie produkti ir īpaši piemēroti elektronikas, mašīnbūves, pārtikas un medicīnas nozares uzņēmumiem, kuri ikdienā saskaras ar jaunu produktu veidošanu, kā arī ražo produktus nelielos apjomos. «Baltic3D.eu» pakalpojumus līdz šim izmantojuši gan ražošanas uzņēmumi, gan medicīnas iestādes un ārsti, kā arī jau starptautisku atpazīstamību iemantojuši Latvijas izgudrotāji, to skaitā – arī «Airdog» izstrādātāji.

Kā norāda J. Jātnieks «3D printēšanas tehnoloģiju centra veidošanā īpaši piedomāts pie tā, lai būtu iespēja centra apmeklētājiem sniegt praktiskas un teorētiskas apmācības. Tas darīts ar nolūku apmācību laikā klientiem pašiem praktiski veikt produkta 3D modeļa faila sagatavošanu un uzsākt 3D printēšanas procesu, uzlabojot sapratni par digitālo procesu ērtumu mūsdienīgā ražotnē.

Šobrīd globāli gandrīz 70% no ražojošajiem uzņēmumiem jau izmanto kādu no 3D printēšanas tehnoloģijām. Jaunā centra atvēršana būs lieliska iespēja arī vietējiem uzņēmumiem saņemt augsta līmeņa pakalpojumu savlaicīgi un tepat Latvijā, jo uzņēmums «Baltic3D.eu» spēj piegādāt gatavās detaļas uz pusi ātrāk nekā konkurējoši uzņēmumi no ārzemēm. Turklāt uzņēmums tik plašu tehnoloģisko parku izveidojis ar mērķi konkurēt arī starptautiskā arēnā, šobrīd apkalpojot uzņēmumus visur Baltijā, Baltkrievijā, Polijā un Skandināvijas valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu