Ķīnā radīts robots-hameleons

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Juhaņas universitātes pētnieki ir radījuši robotu, kurš līdzīgi kā hameleons spēj mainīt krāsu, to pieskaņojot vides fonam.

Ķīniešu zinātnieku radītais hameleons faktiski ir 3D printēšanas iekārtā izdrukāts dzīvnieka modelis, kuru klāj sensori un stikla plāksnītes ar neskaitāmiem padziļinājumiem, kā diametrs ir tikai 50 nanometru. Šīs plāksnītes klāj plāna zelta kārtiņa, kā arī želejas veida elektrolīts ar sudraba joniem.

Ja uz šāda «ekrāna» krīt gaisma, no zelta slāņa atbrīvojas plazmoni (daļiņas, kas lielā mērā atbild par metālu optiskajām īpašībām) un tas iegūst sarkanu nokrāsu. Turpretī, ja elektrolīta želejai pievada strāvu, sudraba joni sāk «lipt» pie zelta un tas atkal iegūst citu nokrāsu. Tonis, kādu zelta slānis iegūs, būs atkarīgs no želejai pievadītās strāvas stipruma.

Šobrīd mehāniskais hameleons spēj imitēt tikai trīs pamata krāsas - zaļo, sarkano un zilo. Tomēr zinātnieki darbu plāno turpināt un mehānisko hameleonu apgādāt ar progresīvākiem sensoriem, lai robots spētu «kopēt» arī citas krāsas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu