Amerikāņu futbolistiem izstrādāta jauna tipa aizsargķivere

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Mičiganas universitātes speciālisti izstrādājuši principiāli jaunas konstrukcijas aizsargķiveri, kura palīdzēs samazināt galvas traumatismu amerikāņu futbolā.

Mūsdienu aizsargķiveres amerikāņu futbolā pamatā pasargā no galvaskausa lūzuma, taču nespēj novērst smadzeņu bojājumus. Jo īpaši, ja spēlētāja galva saņem regulārus triecienus. Tāpēc pētnieki veica rūpīgu izpēti ar cilvēka galvas modeli un secināja, ka izkliedēt trieciena impulsu ir ne mazāk svarīgi kā galvu pasargāt no trieciena maksimuma. Pretējā gadījumā samazināt encefalopātijas gadījumu skaitu amerikāņu futbolā būs ļoti grūti. Patlaban par encefalopātiju dēvētie smadzeņu bojājumi konstatēti 96% futbolistu, vēsta Newsru.com.

Izmantojot tos pašus galvas modeļus, pētnieki testēja arī dažādu tipu aizsargķiveres un secināja, ka vislabāk trieciena impulsu izkliedē trīs slāņu aizsargķivere. Tās ārējais slānis, tāpat kā pārējām mūsdienu ķiverēm, izgatavots no cieta polikarbonāta. Zem tā atrodas elastīga plastikāta slānis divās kārtās, kas absorbē lielāko daļu sākotnējā trieciena spēka un arī pārveido triecienviļņu frekvenci, bet galvu ieskauj apžuvušiem sveķiem līdzīgs materiāls, kurš efektīvi slāpē šīs frekvences viļņus.

Testējot par Mitigatium nodēvēto aizsargķiveri, pētnieki secinājuši, ka līdz galvas smadzenēm nonākušais trieciena spēka maksimums ir par 70% mazāks, savukārt impulss - par 80% zemāks salīdzinājumā ar parasto ķiveri.

Mičiganas universitātes pētnieki atzīmē, ka, mainot Mitigatium ķiveres materiālu biezuma proporcijas, var viegli izgatavot arī aizsargķiveres citiem nolūkiem, piemēram, motobraucējiem un militārpersonām.

Var atzīmēt, ka amerikāņu futbolistu galvu aizsargāšana jau sen ir aktuāla problēma, kam tiek meklēts risinājums. Tā, piemēram, Virdžīnijas universitātes pētnieki iepriekš ierosināja amerikāņu futbolistu ķiverēs iebūvēt magnētus, kas sāktu savstarpēji atgrūsties vēl pirms spēlētāju galvu saskaršanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu