Eksperte: Šifrējošie vīrusi ir liels kibernoziedznieku solis uz priekšu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ja agrāk naudu no cilvēkiem mēģināja izkrāpt ar tā saucamajiem policijas vīrusiem, kas centās cilvēkus iebiedēt, bet neko ļaunu nenodarīja, pašlaik populārie šifrējošie vīrusi ir liels kibernoziedznieku solis uz priekšu, runājot par Latvijā sastopamajiem kiberdraudiem diskusijā «Drošība digitālajā vidē» sacīja informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas «Cert.lv» vadītāja Baiba Kaškina.

«Agrāk izspiest naudu mēģināja, cilvēkus iebiedējot, piemēram, policijas vīrusa gadījumā parādījās paziņojums it kā no policijas, ka esat pārkāpis to un to un, ja nevēlaties tikt sodīts, samaksājiet, bet nekādu citu ļaunumu nenodarīja. Cilvēki ātri to saprata un vairs uz šo vīrusu īpaši nereaģē,» stāstīja Kaškina. «Savukārt šifrējošie vīrusi ir samērā jauns veids, kā izspiest naudu, un tas ir liels solis uz priekšu no noziedznieku puses,» viņa piebilda.

Kaškina norādīja, ka šifrējošie vīrusi patiešām nošifrē dokumentus, bildes un citu lietotājam svarīgu saturu, un ir trīs izejas - lietot rezerves kopiju, aizmirst, ja nekā svarīga nošifrētajos dokumentos nav bijis, vai maksāt. «Rezerves kopiju cilvēkiem parasti nav, datorā allaž ir kas svarīgs, atliek tikai maksāt,» visbiežāko scenāriju minēja Kaškina.

Kā ziņots, no šodienas līdz 12.martam Latvijā norisinās septītā E-prasmju nedēļa, kuras laikā pasākumos visā Latvijā būs iespējams iepazīties ar digitālās drošības jautājumiem, kā arī IT lietojumu uzņēmējdarbībā, izglītībā un ikdienā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu