TOP5 lietas, kas jāpārbauda, pirms iegādājies lietotu telefonu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Laikā, kad elektroierīces morāli noveco jau dažu mēnešu laikā, daudzi labprāt izvēlas ietaupīt un iegādāties mazlietotus mobilos telefonus. Iespēja iegūt kāroto par zemāku cenu noteikti ir, bet visbiežāk šāda telefonu iegāde notiek ar sludinājumu starpniecību, ko labprāt izmanto arī negodprātīgas personas. Telekomunikāciju servisa centra jeb TSC speciālistu pieredze liecina, ka nezinātāji, pērkot telefonu no rokas, riskē saskarties ar dažāda rakstura slēptajiem defektiem vai pat krāpniecību.

 
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AP/Scanpix

Pārbaudi IMEI kodu

Tas ir katra telefona unikālais identifikācijas numurs, kas ļauj uzzināt tā vēsturi un to, vai telefons ir paredzēts Eiropas tirgum, kā arī vai tas nav bloķēts. Numurs atrodams gan uz telefona korpusa, gan telefona sistēmā, un to var pārbaudīt, zvanīšanas izvēlnē ievadot kombināciju *#06#.

Ja ir iespēja, ieteicams pārbaudīt IMEI interneta vietnē www.numuri.lv vai pie oficiālā izplatītāja.

 
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Pieprasi pārdevējam pirkuma dokumentus

Tas var dot pārliecību par telefona izcelsmi. Turklāt, ja telefons patiešām ir mazlietots, tam vēl vajadzētu būt garantijas termiņam un to apliecinošiem dokumentiem.

Tāpat arī pastāv iespēja iegādāties mazlietotu telefonu pie mobilo sakaru operatoriem, kas piedāvā citu klientu atgrieztas un pārbaudītas iekārtas ar atlaidi.

 
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AFP/LETA

Ievieto savu SIM karti un veic zvanu

Tā pārbaudīsi, vai telefons pilda savas funkcijas un nav bloķēts darbībai tikai kāda konkrētā operatora tīklā. Ja pārkodēšana veikta oficiāli, tad problēmām nevajadzētu rasties.

Bet, ja tas paveikts pašrocīgi, var gadīties, ka atbloķēšana ir īslaicīga vai tās rezultātā pilnvērtīgi nestrādā kādas telefona funkcijas.

Piemēram, pēc programmnodrošinājuma atjauninājumu uzstādīšanas telefons var atkal tikt nobloķēts.

 
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: TASS/Scanpix

Uzmanies no viltojumiem

Ieteicams noskaidrot, vai noskatītajam telefona modelim mēdz būt viltojumi un kā tos pazīt.

Telefonu viltojumi kļūst arvien izplatītāki un mēdz būt grūti atšķirami no oriģināla

– gan vizuāli (pat iepakojums), gan arī telefona ekrānā redzamais saturs tiek rūpīgi pielāgots, lai simulētu oriģinālu.

Tomēr patiesībā tajos tiek izmantotas zemas kvalitātes sastāvdaļas - viltojumiem ir lēnāki procesori, zemas kvalitātes ekrāni un fotokameras, mazāks atmiņas apjoms un vājāki akumulatori.

Dažkārt viltojumu var atpazīt pēc izskata, bet visdrošāk ir pārbaudīt aizdomīgā telefona IMEI kodu.

 
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AP/Scanpix

Rūpīgi novērtē ierīces vizuālo stāvokli

Pirkuma brīdī nevajag steigties, tā vietā kritiski jānovērtē ierīces izskats – vai uz tās nav kāda smagāka kritiena pēdas.

Tāpat arī jānovērtē, vai telefons nav ticis izjaukts, – redzams, ka skrūvītes ir noskrāpētas vai plastikāta detaļas salaiduma vietās nepieguļ perfekti u.tml.

Piemēram, salīdzinoši jauns telefons var būt pabijis mitrumā un steigā vērts vaļā, lai izžāvētu. Pēc izmirkšanas telefons kādu laiku var darboties labi, tomēr neatgriezeniski korozijas procesi telefona iekšienē jau sākušies un drīz telefons var pārstāt darboties pavisam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu