CAA: dronu skaitu Latvijā nav iespējams pateikt

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Dronu skaitu Latvijā nav iespējams pateikt, intervijā LNT raidījumā «900 sekundes» atzina Civilās aviācijas aģentūras (CAA) vadītājs Māris Gorodcovs. «Šobrīd to nav iespējams pateikt, jo nav prasīta viņu uzskaite vai reģistrācija,» sacīja Gorodcovs.

Viņš norādīja, ka Latvija bezpilota lidaparātu regulējums nebūs visaptverošs, jo pie tāda strādā Eiropas Savienība, kurā iesaistīta arī Latvija.

Saeima ceturtdien lems grozījumiem «Aviācijas likumā», iekļaujot tajā normu par bezpilota gaisa kuģu un cita veida lidaparātu lidojumu vai pārvietošanās piespiedu pārtraukšanu, lai novērstu kaitējumu valsts aizsardzības interesēm. Lēmumu par bezpilota gaisa kuģu piespiedu nosēdināšanu vai iznīcināšanu pieņems Nacionālo bruņoto spēku komandieris vai viņa pilnvarota persona, paredz grozījumi.

Tāpat jau ziņots, ka Valsts sekretāru sanāksmē 10.martā izsludināts Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts, kas nosaka pamatprasības attiecībā uz bezpilota gaisa kuģiem, jo iepriekš 2006.gadā pieņemtais regulējums, kādā veicami bezpilota gaisa kuģu un tādu cita veida lidaparātu lidojumi, kuri nav kvalificējami kā gaisa kuģi, ir novecojis.

Projekts paredz prasības attiecībā uz gaisa kuģu konstrukciju un aprīkojumu, gaisa kuģu identificēšanu, kopējo pacelšanās masu, kā arī apdrošināšanu pret trešajām personām nodarīto kaitējumu.

Tāpat noteiktas pamatprasības attiecībā uz tā lidojumiem, kā arī prasības bezpilota gaisa kuģa pilotam un lidojumu novērotājam - vecumu, pilota identificēšanas iespējamību, lidojumu novērotāja pieaicināšanas nepieciešamību, nosacījumi par alkoholisko un citu apreibinošo vielu lietošanu.

Noteikumu projekts arī nosaka kārtību, kādā veic bezpilota gaisa kuģa lidojumus Latvijas kontrolējamā gaisa telpā un tās tuvumā, tajā skaitā lidojumu nosacījumus lidlauka ar kontrolējamo gaisa telpu tuvumā.

MK noteikumu projekts nosaka militārās infrastruktūras objektus, virs kuriem un kuru tuvumā ir aizliegts veikt lidojumus.

MK noteikumu projekts paredz pārejas periodu līdz 2017.gada 1.janvārim tiesību normai par bezpilota gaisa kuģa apdrošināšanu pret trešajām personām nodarīto kaitējumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu