Pieci iemesli, kādēļ sievietei izvēlēties karjeru IT jomā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

28. aprīlī visā pasaulē, tajā skaitā Latvijā, tiks atzīmēta starptautiskā «Meitenes IKT jomā» diena (Girls in ICT day), kuras ietvaros norisināsies pasākumi ar mērķi iedrošināt meitenes un jaunas sievietes apsvērt studijas un karjeru strauji augošajā informācijas tehnoloģiju (IT) jomā.

Lai gan šajā nozarē strādājošie joprojām lielākoties ir vīrieši, Tele2 Shared Service Center (Tele2 SSC) personāla vadītāja Ieva Orinska uzsver, ka pastāv vairāki iemesli, kādēļ darbs IT jomā var šķist īpaši pievilcīgs sievietēm.

«Priekšstats, ka IT jomas profesionāļa ikdiena ir vienmuļa un tiek aizvadīta šaurā telpā datora priekšā, ir novecojis. Patiesībā šajā nozarē ir ne tikai daudzpusīgas karjeras un izaugsmes iespējas, bet arī dinamisks, aizraujošs un radošs darbs. Tās ir īpašības, ko savā nākotnes darba vietā meklē daudzas meitenes, bet kas līdz šim nav asociējušās ar IT jomu,» stāsta Ieva Orinska.

Lai palīdzētu meitenēm saskatīt ieguvumus, ko piedāvā šī nozare, kā arī, lai motivētu ikvienu meiteni apsvērt iespēju savu nākotni saistīt ar IT jomu, Tele2 SSC, kurā jau šobrīd 31% strādājošo profesionāļu ir sievietes, piedāvā iepazīties ar IT jomu raksturojošajiem faktoriem, kas īpaši pievilcīgi varētu šķist sievietēm.

1.Plašas iespējas atrast labu darbu

Ekonomikas ministrijas darba tirgus prognozes liecina – līdz 2020. gadam darba tirgū Latvijā trūks vairāk nekā 4200 IT jomas darbinieku. Tas paredz to, ka nozarē jau studiju laikā būs vienkāršāk atrast prakses un darba iespējas, turklāt zināšanas un prasmes IT jomā sniegs iespēju strādāt tieši sev interesējošā sfērā, jo jebkuram uzņēmumam veiksmīgai izaugsmei ir nepieciešams IT atbalsts. Strādājot IT jomā ir iespēja būt daļai no konkrētā nozares uzņēmuma stratēģijas un nākotnes veidošanas, kas paredz ne vien programmēšanu, bet arī projektu vadību, dizainu, mārketingu, kā arī iespēju strādāt radošā vidē.

2. Nepastāv garlaicība un rutīna

IT nozare īpaši pievilcīga var šķist meitenēm, kuras vēlas pierādīt sevi un nebaidās no izaicinājumiem. Tā ir strauji augoša joma, kurā ir vērojama nemitīga attīstība un robežu paplašināšanās. Turklāt darba ikdiena ir dinamiska un izaicinājumiem pilna, jo darbs bieži vien paredz arī komandējumus uz ārvalstīm, sniedzot iespēju satikt profesionāļus no visas pasaules.

3. Finansiālā stabilitāte

Darbs IT nozarē piedāvā motivējošu atalgojumu un strauju karjeras izaugsmi teju uzreiz pēc studiju beigšanas. Pētījumi pierāda ne tikai to, ka IT nozarē ir viens no visaugstākajiem mēneša neto atalgojumiem, bet arī to,ka IT nozarē strādājošās sievietes pelna teju par deviņiem procentiem vairāk nekā sievietes citās ekonomikas nozarēs un ir mazāk pakļautas bezdarba riskam1.

4. Elastība

Darbs IT jomā paredz arī lielāku elastību un iespēju pašai plānot savu laiku. IT jomā strādājošās sievietes bieži vien apvieno darbu ar studijām un kursiem, ģimenes veidošanu un rūpēm par bērniem, kā arī spēj atlicināt laiku dažādiem hobijiem, sporta nodarbībām un ceļošanai.

5. Iespēja mainīt pasauli

Nenoliedzami, IT tehnoloģiju attīstība pēdējos 15 gados ir līdz nepazīšanai izmainījusi cilvēku ikdienas paradumus. Facebook, Google, iPhone, 4G, Lietu interneta ienākšana ikdienas dzīvē ir nozīmīgs solis tehnoloģiju attīstībā, kas turpina sniegt arvien jaunas iespējas. Tādējādi, strādājot IT nozarē, ir iespēja būt daļai no mūsu ikdienas dzīvi izmainošo paradumu ievešanas un radīšanas, kā arī būt pirmajai, kas izmēģina jaunākās tehnoloģijas.

Lai iedvesmotu arvien vairāk meitenes izvēlēties studijas un karjeru IT jomā, 28.aprīlītiks rīkotsstarptautiskajai «Meitenes IKT jomā» dienai veltītspasākums«Girls make IT happen», kurā nozares eksperti un profesionāļi dalīsies savā pieredzē un novērojumos par industriju. Plašāka informācija par pasākumu vēl sekos.

1Eiropas Komisijas pētījums par informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozarē strādājošām sievietēm, 2013

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu