Vairāk nekā puse iedzīvotāju e‑pakalpojumus uzskata par ērtiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Vairāk nekā puse jeb 55% iedzīvotāju ekonomiski aktīvajā vecumā Latvijā pieejamos e-pakalpojumus uzskata par ērtiem, liecina pētījumu kompānijas TNS un biznesa tehnoloģiju platformas BiSMART veiktā aptauja. Par to TVNET pavēstīja «BIG event» sabiedrisko attiecību konsultante Tija Ezeriņa.

Tomēr vienlaikus aptaujā, kas veikta, gaidot BiSMART konferenci «Vieda valsts pārvalde», 44% respondentu atzina, ka, viņuprāt, Latvijā netiek īstenota «gudra» valsts pārvalde.

Proti, vērtējot desmit punktu skalā, viedas valsts pārvaldes īstenošanu divas piektdaļas aptaujāto novērtēja ar mazāk nekā četriem punktiem.

Vidēju vērtējumu (pieci un seši punkti) sniedza 29% Latvijas iedzīvotāju, savukārt salīdzinošo augstāku vērtējumu (septiņi un vairāk punktu) – 16% aptaujāto. Aptaujā viedas valsts pārvaldes īstenošana vidēji novērtēta ar 4,4 punktiem.

«E-pakalpojumi ir būtiska viedas pārvaldības daļa, kas palīdz valsts pārvaldei būt efektīvai, ietaupīt resursus un uzlabot cilvēku dzīvi. Varētu teikt, ka ērti un efektīvi e-pakalpojumi ir pirmais solis viedas pārvaldības virzienā, savukārt turpmākie soļi un virzieni ir atkarīgi no tā, kādus mērķus valsts tās iedzīvotāji labā vēlas sasniegt,» skaidro BiSMART vadītājs Juris Kabakovs.

Pēc Kabakova domām, viedas pārvaldības izveides procesā būtiski ir apzināt dažādas iespējas un risinājumus, kas jau pasaulē pastāv, tieši tāpēc jau otro gadu biznesa tehnoloģiju platforma BiSMART jau otro gadu organizē konference «Vieda valsts pārvalde».

Šogad speciālisti spriedīs par viedas valsts pārvaldes izaicinājumiem un sasniegumiem jau ceturtdien, 28.aprīlī.

TNS aptaujas rezultāti liecina, ka valsts un pašvaldību elektroniskos pakalpojumus kā lietošanā ļoti ērtus vērtē 10% aptaujāto, bet diezgan ērtus – 45% Latvijas iedzīvotāju.

Vienlaikus par neērtiem patlaban pieejamos e-pakalpojumus kopumā atzīst 17% Latvijas iedzīvotāju, par to lietošanas ērtumu konkrēta viedokļa nav 10%. Un vēl 18% aptaujāto nav informēti par e-pakalpojumu lietošanas ērtumu.

«BiSMART» konference «Vieda valsts pārvalde» notiks 28.aprīlī no plkst. 10:00 līdz 17:00 notiks «Bellevue Park Hotel Riga», Slokas ielā 1, Rīgā. Reģistrācija no plkst. 9:30.

Konferencē par to, kā tehnoloģijas Igaunijā ir palīdzējušas vienkāršot biznesu un uzlabot pārvaldi, stāstīs«e-Estonia Showroom @ Enterprise Estonia» izpilddirektore Anna Piperala.

Par Latvijas pārvaldes digitālās attīstības līmeni runās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Elektronisko pakalpojumu nodaļas vadītājs Gatis Ozols, par valsts vienotajiem klientu apkalpošanas centriem – VARAM Publisko pakalpojumu departamenta Vienas pieturas aģentūras nodaļas vecākā referente Maija Anspoka, bet par koplietošanas IKT infrastruktūru – «IBM Latvija» lielo klientu vadītājs Raimonds Bricis.

Savukārt par pārvaldes mehānismiem ikdienas darbā stāstīs Jelgavas pilsētas pašvaldības pārstāvji: Pašvaldības operatīvās informācijas centra vadītājs Gints Reinsons un domes administrācijas IT pārvaldes vadītāja vietnieks Alvils Pierhurovičs.

Labāko tehnoloģiju uzņēmumu pārstāvji runās par efektīvākajiem un perspektīvākajiem tehnoloģiju izmantošanas aspektiem. Par tā dēvēto «lielo datu» izmantošanu stāstīs «Telia Latvija» pakalpojumu vadītājs Norberts Osītis, par lietu internetu Latvijā skaidros LMT korporatīvo klientu dienesta direktors Edgars Grandāns, bet par pasaules valstu inovatīvu risinājumu piemēriem – «SAP Latvia» vadītājs Ainārs Bemberis.

Pētījumu kompānijas TNS aptauja veikta 2016.gada 19.-21.aprīlī, tiešsaistes intervijās aptaujājot 1000 Latvijas iedzīvotāju ekonomiski aktīvajā vecumā no 18 līdz 55 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu