Zinātnieki noskaidrojuši, vai mobilie telefoni izraisa vēzi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mūsdienās mobilais tālrunis, kas tehnoloģiskā progresa rezultātā ir kļuvis par ļoti multifunkcionālu ierīci, ir faktiski ikviena cilvēka ikdienas neatņemama sastāvdaļa. Tai pašā laikā un neatkarīgi no tā, kādiem mērķiem ierīces tiek pārsvarā izmantotas - vai tā būtu zvanīšana, selfiju uzņemšana, e-pasta caurlūkošana vai «sēdēšana» sociālajos tīklos, - mobilo tālruņu lietotāji izsenis tiek brīdināti, ka mobilais tālrunis ir nopietnu saslimšanu, tostarp smadzeņu audzēja cēlonis.

Jau kopš dienas, kad pirmo reizi izskanēja šāds apgalvojums, ir gan tā atbalstītāji, gan noliedzēji, kuri šādām muļķībām nepiekrīt. Izrādās, ka viņiem ir taisnība, un tas tagad apstiprināts, izvērtējot 30 gadus ilga pētījuma rezultātus.

Kā vēsta www.androidauthority.com, Sidnejas universitāte ir pabeigusi 30 gadus ilgušu pētījumu, kurā meklēja korelāciju starp mobilo tālruņu lietošanas vēršanos plašumā un smadzeņu audzēju skaita izmaiņām. Izrādās, ka, periodā starp 1982. un 2012. gadu ievērojami pieaugot mobilo tālruņu izplatībai (šeit tika ņemts vērā periods no 1987. līdz 2012. gadam), saslimstība ar smadzeņu audzēju nav būtiski mainījusies. Faktiski ir tā, ka 20-84 gadus vecu sieviešu vidū saslimšanas gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotājiem nav mainījies nemaz, savukārt vīriešu vidū tas ir pieaudzis nebūtiski.

Atbilstoši Austrālijas nacionālajiem datiem 1993.gadā mobilos tālruņus izmantoja 10% kontinenta iedzīvotāju. Šodien īpatsvars jau ir 95%. Ja pastāvētu kāda saikne starp mobilā tālruņa lietošanu un risku saslimt ar smadzeņu audzēju, slimnieku skaitam vajadzētu būt ievērojami lielākam.

Pētījuma autori gan norāda, ka apskatītajā periodā ir novērots smadzeņu audzēja gadījumu skaita diezgan liels pieaugums iedzīvotāju vecuma grupā virs 70 gadiem, taču šis pieaugums sācies jau 1982.gadā, kad mobilo sakaru ieviešana Austrālijā vēl nebija sākusies. Pēc ekspertu domām, tas drīzāk varētu būt saistīts ar efektīvākām audzēja diagnosticēšanas metodēm. Tāpēc Sidnejas universitātes pētnieki secina, ka nav atklāta saikne starp mobilo tehnoloģiju lietošanu un smadzeņu audzējiem.

Tai pašā laikā Bordo universitātes pētījumā, kura gaitā tika analizēti 11 gadus vākti dati, zinātnieki ir atklājuši, ka mobilā tālruņa lietošana vairāk nekā 15 stundas mēnesī risku saslimt ar smadzeņu audzēju palielina trīs reizes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu