Vai Latvijas radiosakari atšķiras no radiosakariem citās pasaules valstīs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Tehnoloģiju laikmets attīstās strauji. Gandrīz ikvienam mūsdienīgam cilvēkam ir viedtālrunis un plazmas televizors, kurš nu jau kļuvis par multifunkcionālu ierīci. Bet, vai esat kādreiz aizdomājušies par to, kas nodrošina ātru datu pārraidi un labus sakarus?

Rakstā atbildēsim uz dažādiem jautājumiem – kas ir radiosakari, frekvences, kur ikdienā lietojam radiosakarus. Atklāsim, vai Latvijas radiosakari atšķiras no radiosakariem citās pasaules valstīs.

Radiosakari ir bezvadu informācijas pārraide. To princips ir augstas frekvences maiņstrāva, kura radīta raidītāja antenā. Sasniedzot uztvērēja antenu, elektromagnētiskie viļņi ierosina tajā maiņstrāvu ar tādu pašu frekvenci, ar kādu darbojas raidītājs. Ierīces, kas uztver un pārvērš elektromagnētiskos viļņus mums pazīstamā veidā – attēlos un skaņā, ir radiouztvērējs un televizors. Radiouztvērējs «saklausa» elektromagnētiskos viļņus, ko izstaro cita raidītāja antena. Pārraides nodrošināšanai izmanto raidītāju, bet uztveršanai – uztvērēju.

Ja nebūtu radiosakaru, tad cilvēkiem nebūtu iespējas ātri un efektīvi iegūt informāciju. Nebūtu, ne digitālās televīzijas, ne mūzikas, ne dažādu pārraižu radiostacijās, kā arī nebūtu 4G interneta iespējas.

Līdz ar straujo informācijas un komunikācijas tehnoloģiju attīstību un nepārtraukto modernizāciju pieaug arī tehnoloģiju izmantojums Latvijas iedzīvotāju ikdienas dzīvē.

Radiosakari ir visapkārt. Tas ir ikviens informācijas avots, ikviens saziņas veids, kuru cilvēki ikdienā izmanto, lai iegūtu un apmainītos ar informāciju. Mūsdienās sakari arī nodrošina iespēju dažādus maksājumus un pat pārtikas iepirkumus veikt interneta vidē. Pasākuma biļetes tiek rezervētas un pirktas interneta tiešsaistē. Televīzijas var pārraidīt tiešraides no citām valstīm un mobilais telefons – tas ir kļuvis par neatņemamu dzīves sastāvdaļu. Viedtālruņi nodrošina visu, bez tiem mūsdienu cilvēks nespētu iztikt. Sakari primāri kalpo par visātrāko sazināšanās veidu. Tie garantē, ka cilvēks var izsaukt palīdzību, ja viņam tas nepieciešams, piemēram, piezvanīt ātrajai palīdzībai. Sarunas laikā paustā informācija tiek datēta un palīdzība uzreiz ir ceļā. Kā arī sakari nodrošina milzīgas izklaides iespējas un informācijas apmaiņu, neizejot no mājām.

Frekvence ir svārstību jeb viļņu skaits, kas fiksētu attālumu veic noteiktā laika daudzumā. Šo vienību par godu vācu fiziķim Heinriham Rudolfam Hercam sauc par hercu (Hz).

Piemēram, ģitārai ir vairākas stīgas, kur katrai no tām ir sava frekvence. Zemākajām notīm ir mazāka frekvences amplitūda, augstākajām – lielāka frekvences amplitūda.

Ļoti būtiski ir tas, ka katrai radiostacijai ir sava frekvence, ar kuru to var identificēt. Tas nodrošina sakaru spēku un neatkarību. Frekvenču piešķīrumi mēdz būt divējādi. Ir frekvences, kas tiek izsniegtas koplietošanai, piemēram, wi-fi, mašīnas signalizācijas, bērnu rācijas, un ir tādas, kuras izsniedz VAS «Elektroniskie sakari».

Frekvences noteikti ir jāpārvalda, pretējā gadījumā sakarus pārņemtu tie, kuru raidošajām ierīcēm ir vislielākā jauda.

Tas ir līdzīgi kā pārpildītā telpā, kurā sarunājas vairāki cilvēki – vislabāk dzirdēs to, kurš runā visskaļāk. Ja neviens nekontrolēs, kādi sakari tiek pārraidīti, var izveidoties situācija, ka sakari vispār nav pieejami.

Tādēļ ir ārkārtīgi svarīgi, ka sakari tiek labi uzraudzīti un sistēma ir sakārtota, un dažādi lietotāji izmanto tikai saviem sakariem piešķirto frekvenču joslu.

Cilvēkiem, kuri ir iecienījuši ceļot, nereti rodas jautājums, kādēļ Latvijas radiostacijām ir maz kanālu, bet tai pašā laikā jaunajiem kanāliem nav pieejamas brīvas frekvences. Tas tādēļ, ka Latvija savās frekvencēs dalās ar Baltkrieviju un Lietuvu, kā arī mums ir diezgan daudz radiostaciju, kuras ir dzirdamas visā Latvijā, nevis šaurā rādiusa lokā.

Ikdienā pārvietojoties pa konkrēto ceļa posmu, bieži vienā un tajā pašā vietā, pazūd radiosakari. Reizēm pierobežā var uztvert kaimiņvalsts radiostacijas. Rodas jautājums, vai mūsu kaimiņvalstīs arīdzan var uztvert Latvijas radiostacijas? Tieši šī iemesla dēļ ir ļoti svarīgi, ka valstīs ir frekvenču pārvaldība un notiek savstarpēja saskaņošana ar kaimiņvalstīm. Tas viss drošības apsvērumu dēļ, lai cilvēki nevarētu rīkoties, kā paši vēlas, lai ievērotu savstarpēju kārtību un netraucētu cits citam darbā, sevišķi, ārkārtas dienestiem.

Sakaru nodrošināšana ir arī prioritāte jebkuram mobilā tālruņa lietotājam. Piemēram, pirms 10 gadiem nebija iespējams Eiropā iegādāto tālruni izmantot ASV, jo tiem bija atšķirīgas frekvences. Mūsdienās tie ir vienādoti un visā pasaulē tiek labi pārvaldīti, jo pie sakaru jomas sakārtošanas, lai uzlabotu dzīves kvalitāti, tiek strādāts katru dienu.





KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu