Google izvairās no 9 miljardu dolāru soda

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Tehnoloģiju gigantam Google ir izdevies izcīnīt uzvaru ilgstošā autortiesību cīņā ar citu tehnoloģiju kompāniju Oracle. Cīņa bija saistīta ar Java programmēšanas valodas lietojumu operētājsistēmā Android, ko izmanto vairums viedtālruņu.

Zvērinātie ASV Sanfrancisko apgabaltiesā ceturtdien vienbalsīgi piekrituši Google pārliecībai, ka tā Oracle izstrādāto Java izmantojusi, ievērojot autortiesību likumā minētos godīga lietojuma principus. Tādējādi Oracle nesaņems pilnīgi neko no prasītās 9 miljardu ASV dolāru kompensācijas, ziņo Reuters.

Oracle tikmēr norāda, ka redz pietiekami daudz iemeslu, lai iesniegtu apelāciju, un to noteikti arī darīšot. «Mēs esam pārliecināti, ka Google nelegāli nokopēja Java valodas «kodolu», lai tikai iespējami strauji ielēktu mobilo ierīču tirgū,» sacījis Oracle pārstāvis Dorians Deilijs (Dorian Daley).

Tikmēr Google tiesas spriedumu savā paziņojumā dēvē par «uzvaru, ko guvusi Android ekosistēma, Java programmētāju kopiena un attīstītāji, kuri darbu balsta uz brīvi pieejamām programmēšanas valodām, lai radītu inovatīvus produktus».

Reuters atzīmē, ka tiesas procesu uzmanīgi vērojuši programmatūras attīstītāji, kuru skatījumā Oracle uzvara būtu izsaukusi spēcīgu programmatūras autortiesību vētru.

Google panākumā pār Oracle liela nozīme bija augsta līmeņa lieciniekiem, piemēram, Google mātes kompānijas Alphabet izpilddirektoram Ērikam Šmitam (Eric Schmidt), lai zvērinātos pārliecinātu, ka Java izmantota tikai kā paraugs inovatīva, unikāla produkta radīšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu