Pirmais velosipēds: kā izvēlēties?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pirmais velosipēds – sentimentāls un svarīgs notikums gan bērnam, gan viņa vecākiem. No otras puses, tas patiešām ir atbildīgs pirkums, jo bērnu velosipēdi nav samazināta pieaugušo velosipēdu kopija, tiem ir jāatbilst bērnu anatomijas prasībām.

Dažu pēdējo gadu laikā modi velosipēdu dizaina jomā diktēja kalnu velosipēdi un to konstrukcijas īpatnības – īss rāmis, sporta riteņi un nedaudz pazemināts sēdeklis. Šī mode diktē kritērijus arī bērnu velosipēdu tirgum. Diemžēl tas, kas ir populārs, ne vienmēr ir labākā izvēle.

Velosipēda izmērs

Speciālisti apgalvo, ka izaugušiem un pieaugušiem bērniem velosipēda sēdekļa augstumam jābūt par aptuveni 4-5 cm augstāk virs starpenes, kad bērns stāv uz zemes. Kalnu velosipēdiem šī starpība var būt divas reizes lielāka. Tostarp bērnam, kurš vēl tikai mācās mīt pedāļus, velosipēda sēdekļa augstumam jābūt nedaudz zemākam. Pērkot velosipēdu bērnam, vissvarīgākais ir tas, lai uz tā uzsēžoties, viņš varētu cieši stāvēt uz zemes uz visas pēdas. Tāds sēdošs stāvoklis ir ergonomisks un drošs. Sēdekli var pacelt augstāk tikai tad, kad bērns ir iemācījies labi braukt un saglabāt līdzsvaru.

Velosipēda rāmis un tā konstrukcija

Pretēji kā pieaugušam cilvēkam, bērna ķermeņa smaguma centrs atrodas ķermeņa augšdaļā, tāpēc velosipēda rāmim ir jānodrošina bērna stabilitāte. Izvēloties optimālu velosipēda rāmi, jānovērtē attālums no stūres līdz sēdeklim un pedāļu ass pozīcija. Vienkārši runājot, rāmja konstrukcijai jābūt tādai, lai bērns, braucot ar velosipēdu, atrastos pēc iespējas stabilākā pozīcijā. Bērniem ir šaurāks redzes lauks, tāpēc, ja bērns brauc ar velosipēdu, pieliecies uz priekšu, šis lauks vēl vairāk sašaurinās un rodas risks gūt traumas. Sēžot vertikālā pozīcijā, bērns var labi redzēt un novērtēt apkārtējo vidi.

Turklāt vecāki ļoti bieži kļūdās, iegādājoties velosipēdu «izaugšanai». Sakarā ar to, ka bērniem ir relatīvi mazāks muskuļu daudzums, lielu izmēru velosipēds var būt pārāk smags un neērts, tāpēc bērns nejutīs prieku par braukšanu ar riteni un, visticamāk, ka jaunais pirkums vēl ilgi stāvēs garāžā vai noliktavā.

Velosipēda bremzes

Bērnu velosipēdi

Bremzēšana ar pedāļiem – visvienkāršākais un nesarežģītākaisbērnu velosipēdubremzēšanas veids. Ar to pilnībā pietiek vismazākajiem velosipēdistiem. Vecākiem bērniem speciālisti iesaka iegādāties velosipēdus ar divām neatkarīgām bremžu sistēmām – rokas bremzēm un iespēju apturēt velosipēdu ar pedāļiem. Tā notiek tāpēc, ka bērns, kurš ir pieradis bremzēt ar pedāļiem, ne vienmēr varēs paspēt noreaģēt un nospiest rokas bremzi. Turklāt vajadzētu pievērst uzmanību tam, ka, salīdzinot ar pieaugušo velosipēdiem, priekšējās rokas bremzes bērnu velosipēdiem ir vājākas un nav tik jutīgas, lai bērns, strauji bremzējot, nepārveltos pāri velosipēda stūrei. Tādējādi papildus iespēja apturēt velosipēdu ar pedāļiem nodrošina efektīvu un drošu bremzēšanu.

Velosipēda ātrumi

Bērnu līdz 5 gadiem vecumam vecākiem nevajadzētu domāt par velosipēda ātrumiem. Tādā vecumā bērni vēl nav tik koordinēti, lai varētu braukt ātruma režīmā. Tostarp pētījumu rezultāti ir parādījuši, ka bērniem pēc 5 gadu vecuma var pirkt velosipēdu ar trīs ātrumiem (lēnais, vidējais, ātrais). Velosipēdi ar daudziem ātrumiem vecākiem vienmēr šķiet pievilcīgāka un mūsdienīgāka izvēle, bet nevajadzētu aizmirst, ka tas bērnam var izraisīt papildus sajukumu.

Velosipēda aizsargriteņi

Aizsargriteņi – tas ir palīglīdzeklis, kas palīdz bērnam ātrāk iemācīties braukt ar velosipēdu, bet daļa vecāku sava miera un bērna drošības labad nav tendēti pārāk ātri tikt vaļā no palīgriteņiem. Patiesībā tas nav pārāk labi, jo bērnam, kurš pieradis braukt ar palīgriteņiem, var rasties psiholoģiskas bailes braukt bez tiem. Turklāt visbiežāk bērns brauc noliecies atbilstoši riteņu stāvoklim, bet tas negatīvi iesekmē viņa mugurkaulu. Lai izvairītos no šīm problēmām, ieteicams pārāk ilgi nekavēties un, dažas nedēļas pēc velosipēda iegādes, noņemt palīgriteņus vai sākt bērnu mācīt braukt ar līdzsvara velosipēdu, tiesa, vajadzētu iepriekš aprast ar domu, ka bērns negribēs atvadīties no palīgriteņiem, tāpēc vecākiem šajā sarežģītajā pārrunu posmā nāksies likt lietā visu savu izdomu.

Velosipēdu ražotājs

Pērkot velosipēdu, jāpievērš uzmanība arī tā ražotājam. Speciālisti iesaka izvēlēties tos uzņēmumus, kas specializējušies bērnu velosipēdu ražošanā un kuru produkti ir optimāli adaptēti bērnu anatomijai. Lūk, dažas kompānijas ar reputāciju, kuras var piedāvāt patiešām ļoti plašu bērnu velosipēdu izvēli: Toimsa, Dino, Waldirowery. Šo ražotāju velosipēdus var iegādāties arī internetā, piemēram, Latvijas lielākajā elektroniskajā veikalā220.lv.

Velosipēda vērtība

Šobrīd bērnu velosipēdu cenas svārstās no 70 līdz 200 eiro. Protams, ka Ķīnā vai Polijā ražotu velosipēdu var iegādāties arī par divas reizes mazāku cenu, bet jāņem vērā arī tas, ka bērns aug ļoti ātri, un pēc dažiem gadiem viņam vajadzēs jaunu velosipēdu, tāpēc vajadzētu atcerēties to, par cik Jūs varēsiet velosipēdu pārpārdot. Kvalitatīvu zināmu ražotāju velosipēdu Jūs varēsiet pārpārdot aptuveni par 30-40% no sākotnējās vērtības. No otras puses, ja Jūs gribēsiet saglabāt velosipēdu mazākajiem bērniem, tad diezin vai lētie «plastmasas» velosipēdi būs saprātīga izvēle.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu