77% pusaudžu nespēj iedomāties dzīvi bez viedtālruņa pat vasarā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Vecāko klašu skolēni aktīvi izmanto ierīces gan mācību gada, gan brīvajā laikā. Kaspersky Lab dati liecina*, ka 73% pusaudžu vecumā no 14 līdz 16 gadiem nespēj iedomāties savu dzīvi bez viedtālruņa, bet 49% nevar iztikt bez sociālajiem tīkliem.

Turklāt vecāko klašu skolēni cenšas pārcelt uz digitālo vidi daudzas ikdienišķas darbības. Piemēram, 49% pusaudžu izvēlas meklēt izklaides tīmeklī, un tikai 13% parasti atrod brīvā laika pavadīšanas iespējas, neizmantojot internetu. Savukārt pārējie vienlīdz aktīvi meklē informāciju par šādām nodarbēm gan pasaules tīmeklī, gan ārpus tā.

Pusaudži bieži izmanto viedtālruni brīvajā laikā, piemēram, puse mēdz spēlēt tiešsaistes spēles (48%) un klausīties mūziku tīmeklī (51%), bet tikai 14% drīzāk izvēlēsies parastas spēles, un 17% labprātāk klausīsies mūziķu uzstāšanos klātienē vai mūziku tradicionālajos nesējos.

Arī saziņai ar draugiem vecāko klašu skolēni arvien biežāk izmanto tīmekli: 43% dod priekšroku saziņai, izmantojot internetu, un tikai 19% izvēlas īstas tikšanās un saskarsmi klātienē. Runājot par mācībām, 39% pusaudžu vajadzīgās informācijas meklēšanai izvēlas tīmekli, un tikai 21% — bezsaistes avotus.

Sava mobilā ierīce ļauj jaunajiem lietotājiem piekļūt internetam jebkurā diennakts laikā no jebkuras vietas, un viņi nelaiž garām šo izdevību. Vecāki ir noraizējušies par šādu bērnu aktivitāti. Piemēram, gandrīz puse pieaugušo (48%) pastāstīja, ka viņu bērni nešķiras no ierīces maltītes laikā, un 86% sūdzējās, ka pusaudži ņem ierīci līdzi gultā.

«Jo bērns ir vecāks, jo lielāka loma viņa dzīvē ir internetam, tāpēc vecāku uzdevums ir izskaidrot bērniem, ka tīmeklī var ne vien atrast noderīgu un interesantu informāciju, bet arī sastapties ar draudiem, kurus ne vienmēr var uzreiz pazīt,» atgādina Kaspersky Lab eksperte par bērnu drošību internetā Marija Namestņikova. «Vecāku kontroles programmas palīdz pasargāt bērnus no nepiemērota satura un brīdināt pieaugušos par bērnam draudošajām briesmām, tomēr ne vienmēr ir vienkārši izskaidrot pusaudzim to lietderību, jo daudzi mūsdienu skolēni tīmeklī jūtas kā zivis ūdenī un bieži vien uzskata, ka labāk par vecākiem zina, kā to izmantot. Pieaugušajiem ir jāmeklē īpaša pieeja, lai izskaidrotu kiberdraudu bīstamību.»

* Pētījumu «Audzinām bērnus interneta laikmetā» pēc Kaspersky Lab pasūtījuma 2016. gadā ir veikusi organizācija IconKids & Youth. Aptaujā piedalījās 3780 ģimeņu ar bērniem no 8 līdz 16 gadu vecumam (viens no vecākiem un viens bērns no ģimenes) ASV, Krievijā, Apvienotajā Karalistē, Vācijā, Francijā, Spānijā un Itālijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu