Pokemon Go: savāc tos visus, bet uzmanīgi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Kad «Pokemoni» pirmo reizi parādījās Nintendo videospēļu ierīcē Game Boy, tā bija visai grūta spēle, kurā spēlētāji centās savākt visus monstrus. Tagad, pēc pāris gadu desmitiem, ir parādījusies jauna izklaide — Pokémon Go. Tā ir paplašinātās realitātes lietotne operētājsistēmu Android un iOS pārvaldītām ierīcēm, kuru izmantojot spēlētājiem ir jāķer pokemoni reālajā vidē. Lietotnes Android versija jau ir kļuvusi populārāka par Tinder un drīzumā apsteigs Twitter ikdienas apmeklētības ziņā, raksta attiecīgi Fortune un Forbes.

Lietotne patiešām ir lieliska — varētu sacīt, «visstilīgākā internetos» —, tomēr jābrīdina, ka jums jādomā par savu drošību pat tad, kad ir runa par spēlēm. Un Kaspersky Lab ekspertiem ir daži padomi saistībā ar Pokémon Go.

Pokémon Go ir mobilā spēle, paplašinātās realitātes lietotne un fiziskās sagatavotības skaitītājs vienā iesaiņojumā. Lai atrastu pokemonus un spēles iekšējo resursu papildināšanas vietas (PokeStops), kā arī treniņiem «sporta zālēs» ir jāizmanto GPS navigācija. Nesen policijas iecirknis ASV informēja par četru aizdomās turamo notveršanu, kuri izmantoja spēles bāksignāla funkciju, lai ievilinātu spēlētājus vajadzīgajā vietā un pēc tam aplaupītu viņus, piedraudot ar šaujamieroci.

Kāds policijas iecirknis Austrālijā ir pārvērties par «pokestopu», un lietotāji ir sākuši nekautrīgi iegriezties iecirkņa ēkā, lai savāktu savus bonusus. Šis gadījums parādīja, ka par «pokestopu» kļuvušas vietas īpašniekam var draudēt nepatikšanas. Iztēlojieties, ka kādas personas, kas neko nenojauš, māja lietotnē ir atzīmēta kā «sporta zāle». Spēlētāji jebkurā dienas vai nakts laikā ierodas šajā vietā, lai sacenstos cits ar citu, un ar to nav iespējams cīnīties.

Kad Pokémon Go slava izplatījās tīmeklī, spēlētāji kļuva par kibernoziedznieku mērķi. Jau ir parādījusies Android lietotnes kaitīgā versija, kas inficē viedtālruņus ar sāndurvīm. Diemžēl daudzi joprojām lejupielādē lietotnes no citām vietām, nevis oficiālajiem veikaliem. Ja jūsu bērni ir nolēmuši iepazīt Pokémon Go vidi, neaizmirstiet viņiem atgādināt, cik svarīgi lejupielādēt lietotnes tikai no oficiālajiem veikaliem (iOS pārvaldītās ierīcēs no App Store un Android — no Google Play).

Tāpat kā saistībā ar visām lietotnēm, arī instalējot Pokémon Go, ir jāatceras, ka jūs kopīgojat savus datus ar izstrādātājiem. Viens no reģistrācijas variantiem paredz pieteikšanos kontā, izmantojot Google kontu. Ja jūs izmantojat iOS pārvaldītu ierīci, iespējams, jūs ievērojāt, ka lietotne pieprasa pilnu piekļuvi Google kontam.

Izdevums Search Engine Journal sīki apraksta, ko tas nozīmē Apple ierīču lietotājiem. Ir ieteicams izlasīt šo rakstu, jo īpaši, ja vēl neesat izveidojis kontu spēlē.

Lai kādas platformas viedtālruni jūs izmantojat, savas un savas ģimenes drošības labad atcerieties: kad jūs reģistrējaties ar Google kontu, jūs sniedzat izstrādātājam milzīgu personīgās informācijas apjomu. Un problēma nav tikai tā, ka viņš var izmantot šos datus jebkādiem mērķiem, bet arī tas, ka viņš var kļūt par hakeru uzbrukuma upuri un jūsu dati var nonākt kibernoziedznieku rokās. Tas ir sevišķi bīstami tāpēc, ka ar šo spēli aizraujas bērni.

«Mēs vienmēr atgādinām mobilo ierīču lietotājiem atturēties no lietotņu instalēšanas no neoficiāliem avotiem. Turklāt reizēm ļaunprogrammatūras nonāk pat oficiālajos veikalos, un tieši tāpēc mēs iesakām instalēt mobilajā ierīcē un regulāri atjaunināt Mobile Security klases lietotnes, kas ļaus novērst mobilās ierīces inficēšanu un neļaus ļaunprogrammatūrai nozagt vērtīgus datus. Un neaizmirstiet — spēlējot spēli savā ierīcē, jūs pārvietojaties reālajā vidē, tāpēc esiet uzmanīgi un neaizmirstiet par drošību,» saka Kaspersky Lab antivīrusu eksperts Deniss Makrušins.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu