Īstenota teleportācija 30 km attālumā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Zinātniekiem ir izdevies sekmīgi īstenot gaismas daļiņās iekodētu informāciju ar kvantu teleportācijas palīdzību nogādāt 30 kilometru tālumā. Par to, atsaucoties uz publikācijām žurnālā Nature Physics, raksta Lenta.ru.

Kvantu teleportācija pa optiskās šķiedras kabeļu tīkliem varētu ievērojami kāpināt drošības līmeni, kā arī savienojuma stabilitāti. Tai pašā laikā informācijas nodošanai lielākā attālumā ir nepieciešams neatkarīgs gaismas avots. Problēma ir tā, ka gaismas kūlim pēc vairākiem kilometriem, kas veikti kabelī, ir jābūt tieši tādam pašam kā kūlim no cita gaismas avota.

Lai risinātu šo problēmu, divas pētnieku grupas neatkarīgi viena no otras savu kvantu teleportācijas eksperimentu vajadzībām izstrādāja gaismas signālu sinhronizācijas un atgriezeniskās saites mehānismus.

Vienā gadījumā zinātnieki izmantoja gaismu ar viļņa garumu, kāds raksturīgs telekomunikācijām. Tas ļāva pazemināt ātrumu, pie kura fotona signāls optiskajā kabelī zaudē intensitāti. Otra zinātnieku grupa papildus izmantoja gaismu ar 796 nanometru viļņa garumu.

Eksperimenta rezultāti rāda, ka kvantu teleportācija lielos attālumos ir iespējama. Zinātnieki cer, ka viņu darbs ļaus attīstīt jaunas tehnoloģijas, kuras uzlabots elementārdaļiņās iekodētas informācijas pārraidi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu