Investors: Tehnoloģiju kompānijām ir jāattīstās, lai nekļūtu par nākamo «Nokia»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tehnoloģiju kompānijām ir jāattīstās, lai tās nepiemeklētu tāds pats liktenis kā agrāko mobilo tālruņu tirgus līderi «Nokia», intervijā aģentūrai LETA pastāstīja Krievijas uzņēmējs Dmitrijs Volkovs, kurš pērn ēkā Doma laukumā atvēra vienu no starptautiskā investīciju holdinga «Social Discovery Ventures» («SD Ventures») birojiem un ir šī holdinga līdzdibinātājs.

«Mūsu ēku Rīgā projektējis arhitekts un dizainers no Maskavas Ļevs Lugovskojs. Viņš ir diezgan pazīstams savā jomā, īstenojis vairākus veiksmīgus projektus Kazahstānā un Krievijā, piemēram, Maskavas dzīvokļu namu bijušās padomju laika fabrikas ēkā metro stacijas «Dinamo» rajonā. Mēs nolēmām Rīgas biroju veidot pēc atvērtās telpas koncepcijas - tagad ir svarīgi, ka darbinieki nav iesprostoti kabinetos, bet gan viņiem ir iespēja strādāt pie kompānijas projektiem jebkurā vietā un kopā ar visiem citiem,» stāsta Volkovs.

Viņš pauž uzskatu, ka pašlaik kompānijas komerciālie panākumi lielā mērā ir atkarīgi no tā, cik ātri notiek ideju izplatība tās iekšienē. Tas atspoguļojas arhitektūras risinājumos gan ASV, gan Eiropā. «Ir pat tāds izteiciens: «Ja vien «Cisco» zinātu, ko zina «Cisco».» No tā, ko zina kompānijas darbinieki, ļoti maza daļa nonāk līdz menedžeriem, bet kompānijas vadība var atrasties pilnīgā izolācijā. Informācija pazūdot ceļā no kabineta uz kabinetu, pazūd arī pamata signāli no tirgus, neapmierinātiem klientiem un garām palaistām iespējām,» saka uzņēmējs.

Viņš ir pārliecināts, ka tādu izolāciju pārvarēt palīdz arī atvērtās telpas biroja koncepts, kurā sienas un norobežojumi tiek likvidēti. Rīgā holdings arī uzbūvējis laboratoriju skaļiem darbiem ar materiāliem, un Volkovs domā, ka šai ēkai drīz būs īrnieki.

««SD Ventures» pašlaik dažādos reģionālos birojos ir kopumā 550 darbinieku, un mēs vēlamies, lai viņi uz darbu nāktu izgudrot. Birojā mēs izvietojām sienu ar īpašas krāsas pārklājumu, uz šīs sienas var veikt tehniskos rasējumus, atstāt ziņojumus. Tas ir tāds mūsu interneta tīkls radošu cilvēku saziņai. Mums bijis daudz projektu, kuros apvienotas modernās tehnoloģijas un māksla. To īstenošanai izveidots fonds «SDV Arts&Science Foundation»,» stāsta Volkovs.

Pēc viņa teiktā, tas ir nepieciešams, jo katram tehnoloģiskam biznesam ir jāattīstās. Ja tas nepaspēj attīstīties, tas iet bojā. «Agrāk visi pārdeva «Kodak» filmiņas un «Polaroid» un domāja, ka tas ir vienīgais fotografēšanas veids. Šīs kompānijas bija milzīgas, bet tagad neviens par tām nezina. Tehnoloģijām ir jāattīstās, kompānijām sevi un savus produktus ir jāizgudro no jauna, citādi situācija kļūs ļoti bīstama, kā tas notika ar «Nokia«. Mēs nolēmām apvienot filozofiju, kultūru un komerciju - tas ir interesanti,» saka uzņēmējs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu