Kādu ļaunumu var nodarīt mobilie telefoni lidmašīnā?

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Tālruņu tehnoloģiskās nebūšanas aviokompānijām un valdībām raisījušas bažas saistībā ar mobilo telefonu izmantošanu lidmašīnā, bet gadījums ar «Samsung» viedtālruni «Galaxy Note 7» pierādījis, ka šīs bažas ir pavisam reālas, vēsta BBC.

Jau vēstīts, ka ņemot vērā informāciju par «Samsung» viedtālruņu «Galaxy Note7» aizdegšanās gadījumiem un lietotāju gūtajiem ievainojumiem, Latvijas aviosabiedrība «airBaltic» pirms lidmašīnas pacelšanās aicina pasažierus izslēgt un turēt šos tālruņus izslēgtus lidojuma laikā. Nesenā lidojumā uz Londonu TVNET kļuva par liecinieku šādam aicinājumam.

Sestdien ASV Transporta departaments oficiāli aizliedza ienest «Samsung» viedtālruņus «Galaxy Note 7» lidmašīnās.

«Pasažieri, kuri mēģinās izvairīties no aizlieguma, ievietojot savu mobilo ierīci nododamajā bagāžā, paaugstina katastrofālu notikumu risku,» liecina jaunās departamenta pamatnostādnes.

Ņemot vērā to, ka mobilie telefoni izstaro radio viļņus, tie potenciāli var traucēt lidmašīnas komunikācijām, tādām kā radars vai sadursmes novēršanas sistēmas. Pastāv viedoklis, ka tie var radīt traucējumus arī pilotu izmantotajām austiņām.

Tieši šī iemesla dēļ telefonā eksistē lidojuma režīms. Taču

patiesība ir tāda, ka daudzi pasažieri aizmirst savam telefonam ieslēgt lidojuma režīmu.

2013. gada pētījumā noskaidrots, ka aptuveni četri no desmit ASV lidmašīnu pasažieriem atzinuši, ka ne vienmēr lidojuma laikā ieslēdz lidojuma režīmu.

Tomēr lielākā problēma saistībā ar «Samsung» gadījumu ir šāda: Elektronikai, sevišķi mobilajiem telefoniem, kas darbojas ar litija jonu baterijām, noteikti būtu jābūt fiziski drošiem lietošanā. Ja lidmašīnā atrodas bojāta elektronika, tas var radīt reālus drošības draudus.

Kompānija «Samsung» ir atsaukusi un pārtraukusi «Galaxy Note 7» ražošanu pēc ziņām par akumulatoru eksplozijas un aizdegšanās gadījumiem, kuru dēļ daudzi cilvēki guvuši ievainojumus. Telefonus apmaiņā pret kompensāciju vai citu modeli «Samsung» aicina atdot to iegādes vietā.

Baltijas valstīs viedtālruņu īpašnieki šim aicinājumam atsaukušies, stāsta uzņēmumā. «Neatgriezto telefonu skaits varētu būt mērāms tikai vairākos desmitos,» teica «Samsung Electronics Baltics» pārstāvis Krišjānis Ozols.

Līdz šim gan Baltijas valstīs neviens ar šī modeļa tālruņiem saistīts incidents nav noticis, norāda uzņēmumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu