Eksperts: Lietu interneta regulējumā jābūt līdzsvaram starp drošību un rīcības brīvību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: STEFANIE LOOS / REUTERS

Lietu internets ir visā pasaulē strauji augoša nozare, kurai trūkst regulējuma, bet, izstrādājot kādu regulējumu, būtu jāatrod līdzsvars starp drošību, funkcionalitāti un ražotāju rīcības brīvību, šodien kiberdrošības brokastīs par aktualitātēm informācijas tehnoloģiju (IT) drošības jomā sacīja IT drošības incidentu novēršanas institūcijas «Cert.lv» vadītājas vietnieks Varis Teivāns.

Kā norādīja Teivāns, lietu internets kļūst arvien aktuālāks arī Latvijā un arī te, līdzīgi kā visā pasaulē, šai jomai trūkst regulējuma. «Saistībā ar lietu internetu ir vairāk jautājumu nekā atbilžu, bet par to ir jādomā. Pašlaik Eiropas Savienība sākusi darbu pie lietu interneta drošības regulējuma, un, iespējams, agri vai vēlu nonāksim pie kādas lietu interneta ražotāju sertifikācijas sistēmas,» prognozēja Teivāns.

Viņš arī atzina, ka lietu internets varētu būt īpaši interesants «start-up» uzņēmumiem, kurus Latvijai kā mazai ekonomikai būtu jāatbalsta. «Ja tiks izstrādāts smagnējs regulējums, tas «start-up» uzņēmumiem varētu būt bremzējošs faktors, tāpēc svarīgi atrast vidusceļu starp drošību, funkcionalitāti un rīcības brīvību,» uzvēra «Cert.lv» pārstāvis.

Lietu internetu jeb «Internet of Things» veido dažādas tīklam pieslēgtas ierīces, kuras iespējams kontrolēt attālināti un kuras ievāc datus no ārējās vides un apmainās ar informāciju savā starpā.

Kā ziņots, «Cert.lv» šodien organizē kiberdrošības brokastis par aktualitātēm IT drošības jomā. Pasākums norisinās Eiropas kiberdrošības mēnesī, kura mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par kiberdrošību. Pasākumā galvenā uzmanība tiek pievērsta lietotāju izglītošanai par virtuālās vides apdraudējumiem un atbildīgu attieksmi pret datu un informācijas drošību.

IT drošības incidentu novēršanas institūcija «Cert.lv» ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu IT drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un «.lv» domēna vārdu zonā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu