Eksperts: Nākotne ar droniem ir iespēju un izaicinājumu pilna

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Bezpilota lidaparāti jeb droni paver daudz jaunu iespēju visdažādākajās industrijās un dzīves situācijās, vienlaikus parādās daudz izaicinājumu, ar kuriem jātiek galā, šodien notiekošajā «Executive forumā» sacīja «Unmanned System Consulting» vadītājs Alons Ungers.

Kā norādīja Ungers, dronus var lietot gan izklaidei - amatieru un profesionālai, piemēram, sportā -, gan industrijā - no gaisa veicot dažādas apskates, kas iepriekš bija dārgākas un laikietilpīgākas. Bezpilota lidaparāti var būt arī noderīgi glābšanas dienestiem, jo droni var ielidot cilvēkam kaitīgā vidē, piekļūt tur, kur citi nevar, pārlūkot situāciju.

Eksperts arī prognozēja, ka droni būs labākais lietu interneta sensors, kādu tuvāko gadu laikā dabūsim.

Viņš sacīja, ka industrija strauji attīstās - no pāris valstīm, kas darbojās ar droniem ap 2000.gadu, šodien dronus attīsta gandrīz 90 valstīs, tostarp Latvijā. «Pašlaik visā pasaulē reģistrēti 600 000 dronu, bet tuvāko piecu gadu laikā to skaits pieaugs līdz apmēram 2,7 miljoniem reģistrētu dronu,» prognozēja eksperts.

Ungers atzina, ka līdz ar nozares straujo attīstību rodas daudz izaicinājumu. «Ir ar privātumu saistīti gadījumi - dronus savā darbā lieto paparaci, parastie lietotāji filmē to, ko dara citi cilvēki savos dzīvokļos un tamlīdzīgi. Ir arī drošības problēmas - dronus savos uzbrukumos var izmantot teroristi, ar droniem pāri robežām var vest narkotikas, cietumu teritorijā iemest ieročus. Protams, klasiskie drošības jautājumi - nokrituši droni, sadursmes ar citiem lidaparātiem un tā tālāk,» skaidroja eksperts.

Viņš uzsvēra, ka šo jautājumu risināšana, proti, regulējuma ieviešana, nav tikai satiksmes ministriju vai citu ar satiksmi saistītu iestāžu kompetence, bet gan jārisina visiem kopā, jo dronu attīstība skars gandrīz visus - lauksaimniecību, enerģētiku, infrastruktūru, varas iestādes un tamlīdzīgi.

Kā ziņots, šodien Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā norisinās «Executive forums», kurā tiekas starptautiska ekspertu komanda, lai diskutētu par pieaugošo informācijas tehnoloģiju (IT) lomu vadības procesos. Forumā tiek runāts par to, kā atrast un noturēt IT speciālistus sarūkošajā Latvijas darba tirgū un kādi drošības, datu aizsardzības un citi izaicinājumi nāk līdzi jaunākajām tehnoloģijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu