Kas ir 4K televizori?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pēdējo gadu laikā 4K jeb īpaši augstas izšķirtspējas (UHD) televizori ir kļuvuši par vienu no progresīvākajām jaunajām tehnoloģijām. Sadzīves elektronikas ražotājs Samsung ik gadu piedāvā aizvien inovatīvākus šo televizoru modeļus, un ir aprēķināts, ka 2020. gadā tie sastādīs jau 52% no pasaules kopējā tehnoloģiju tirgus. Ar ko gan 4K televizori ir tik īpaši, un kāpēc tie kļūst aizvien populārāki?

Lielāks pikseļu skaits – augstāka izšķirtspēja

4K izšķirtspēja ir pikseļu skaits, no kā veidojas televizorā redzamais attēls – viens mazais ekrāna punktiņš ir viens pikselis. Dažādos televizoru modeļos ir no viena līdz pat vairākiem miljoniem šādu punktiņu. Astoņi miljoni punktu jeb 3840x2160 izšķirtspēja ir raksturīga 4K standarta televizoriem, kuros varam skatīt ļoti detalizētu attēlu.

Attēls kā kino

Augstāka ekrānā izšķirtspēja nodrošina, ka attēlu redzam vienlīdz kvalitatīvi un detalizēti kā no attāluma, tā tuvumā. Turklāt 4K kvalitāte praktiski pielīdzināma kinoteātros redzamajai, īpaši, ja iemīļoto seriālu skatāmies ieliektajā Samsung SUHD TV 55 – 70 collu ekrānā.

Foto: Publicitātes foto

Aizvien plašāka 4K satura izvēle

Jaunāko televizoru, tostarp Samsung SUHD TV īpašnieki 4K saturu var izbaudīt arī pateicoties interneta vietņu piedāvātajām iespējām. Piemēram, kopš Latvijā kļuvis pieejams video straumēšanas serviss «Netflix» 4K kvalitātē iespējams skatīties tādus seriālus kā «Kāršu nams» (House of Cards), «Pārkāpt robežu» (Breaking Bad) un daudzus citus. Video saturu ar UHD izšķirtspēju var atrast arī populārajā «YouTube» vietnē. Turklāt, pateicoties Blu-ray atskaņotājiem, UHD televizoros var skatīties arī Holivudas filmas augstākajā kvalitātē. Svarīgi piebilst, ka par 4K satura radītāju var kļūt katrs pats – jaunākie viedtālruņi, foto kameras un arī 360 grādu kameras atbalsta 4K formāta izveidi.

UHD sertifikāts ļauj atšķirt patiesu kvalitāti

Sertificētiem 4K UHD televizoriem ir 3840x2160 izšķirtspēja, kas sastāv no trīs krāsu – sarkaniem, zaļiem un ziliem – pikseļiem, kas ļauj iegūt tīras un precīzas krāsas. Tās atbilst Eiropā noteiktajiem standartiem un ir marķētas ar īpašo Digital Europe UHD logotipu, kas atrodams uz ikviena Samsung SUHD TV. Šis sertifikāts ir kā apliecinājums, ka līdzās sarkanajai, zaļajai un zilajai krāsai tiem nebūs baltas krāsas pikseļu, kas sniedz zemākas kvalitātes, blāvāku un dažkārt pat izplūdušu attēlu, kā tas mēdz būt citiem televizoriem ar 4K kvalitāti.

Samazinās cenas

Pastāvīgo inovāciju un tehnoloģiju pilnveidošana 4K televizoru pārdošanas cenu dažu gadu laikā ir ļāvusi samazināt pat 2 līdz 3 reizes. Pašlaik to cenas ir tikai mazliet augstākas par Full HD televizoriem. Lielākoties televizors ir investīcija ilgākam laika periodam, tādēļ, izvērtējot attēla kvalitāti un aizvien pieaugošās satura iespējas, tieši 4K televizora iegāde var kļūt par labu ieguldījumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu