Studenti pārsteidz ar radošiem risinājumiem Eiropas jauno inženieru sacensības

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Domājot par jauniešu praktisku iemaņu veicināšanu eksaktajās zinātnēs, šajās brīvdienās jau četrpadsmito gadu, Rīgas Tehniskajā universitātē norisinājās Eiropas jauno inženieru sacensības EBEC (European BEST Engineering Competition) pirmā kārta EBEC Riga. Sacensības organizē Eiropas tehnisko universitāšu studentu organizācija «BEST-Riga» (Board of European Students of Technology). Nozares ekspertu vadībā, studentiem bija iespēja pārbaudīt savas zināšanas divās kategorijās – konstruēšanā, kuru nodrošināja inteliģento inženiertehnisko risinājumu uzņēmums «Fima» un situācijas analīzē, sadarbībā ar «Aerodium».

Kopumā sacensībās piedalījās 19 komandas, no kurām 11 startēja tieši konstruēšanas uzdevumā.Viens no uzņēmumiem, kurš jau piekto gadu atbalsta sacensības ir inteliģento inženiertehnisko risinājumu uzņēmums «Fima» un šogad studentiem piedāvāja veikt uzdevumu konstruēšanas kategorijā saistībā ar stāvvietu monitoringu. «Ņemot vērā urbanizācijas procesus, arvien aktuālāk kļūst it kā ļoti ikdienišķa situācija, kura noteikti ir skārusi katru autovadītāju - autostāvvietu meklējumi lielpilsētā. Tā kā «Fima» realizē dažādus inteliģento transporta sistēmu projektus, nolēmām studentiem piedāvāt uzdevumu šajā jomā. Jaunieši ar lieliskiem rezultātiem konstruēja autostāvvietu prototipus, kuri spēj noteikt un norādīt vai konkrētā stāvvieta ir brīva vai aizņemta. Veiksmīgāko risinājumu izdevās radīt komandai «Jautrie pavāri»,» par sacensību norisi un rezultātiem stāsta «Fima» valdes priekšsēdētājs Jānis Vilmanis.

«Esam pārliecināti, ka praktiskie piemēri studentiem ir īpaši nozīmīgi, lai radītu izpratni par reālām situācijām, ar ko var nākties saskarties ikdienas darbā. Nozares ekspertiem ir jāsper solis pretī jauniešiem, tādēļ šādu pasākumu atbalstīšanu uzskatām par nozares ieguldījumu izglītībā. Apgūstot teorētiskas zināšanas studijās, tām pievienojot praktisku pieredzi un informācijas apgūšanu par šodien aktuālajām tendencēm, var kļūt par zinošāku jauno speciālistu, kuram konkurēt darba tirgū būs vieglāk,» stāsta Jānis Vilmanis.

«Saistībā ar eksakto zinātņu jomu, situāciju valstī var uzskatīt par teju kritisku. Joprojām jūtams speciālistu trūkums gan IKT jomā, gan inženierzinātnēs. Lai situāciju mainītu, jādomā ilgtermiņā! Padziļināta eksakto zināšanu apguve jāveicina jau skolā, bet jo īpaši studentu vidū. Mums ir patiess prieks vērot, ka studenti sadarbībā ar nozares uzņēmumiem un to ekspertiem aizrautīgi piedalās sacensības. Šādi pasākumi viennozīmīgi paplašina jauno talantu iespējas iepazīties ar jaunākajām tendencēm un gūt praktiskas iemaņas ekspertu vadībā,» viedokli pauž LIKTA prezidente Signe Bāliņa.

Paši dalībnieki atzīst, ka ar prieku piedalījušies sacensībās – motivācijas ir dažādas, tomēr lielākoties dominē vēlme kvalitatīvi un neikdienišķi pavadīt laiku ar domubiedriem. «Kopā ar komandu labi pavadījām laiku, tā kā pats studēju ķīmiju, piedāvātais uzdevumus šķita diezgan izaicinošs, jo nācās darboties elektronikas jomā. Visam ir savas pozitīvās puses - mums tas ļāva skatīties plašāk un meklēt savādākas pieejas uzdevuma izpildei,» stāsta Vilnis Peipiņš, materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes 2. kursa maģistrantūras students.

Savukārt pārsteigumu žūrijai sagādāja RTU inženierzinātņu vidusskolas 10. klases skolēnu komanda, kuras biedri lieliski risināja un prezentēja komandas paveikto. «Šī bija pirmā reize, kad piedalījos sacensībās. Guvu jaunas zināšanas elektronikā un labi pavadīju laiku, labprāt piedalītos arī nākamgad. Tādu īpašu aizķeršanos uzdevuma izpildē mums nebija, viss process radīja interesi un, manuprāt, startējām labi – bijām cienīgi pretinieki,» sacensības komentē Kristiāns Križmanis, 10. klases skolēns.

Labākās komandas - konstruēšanā «Jautrie pavāri» un situāciju analīzē «Adaptronisti», dosies uz sacensību otro kārtu EBEC Baltic. Tajā piedalīsies komandas no Lietuvas, Igaunijas un Krievijas, kas cīnīsies par līdzdalību trešajā kārtā EBEC Final Brno, Čehijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu