13 ļaunākie draudi mobilajām ierīcēm un datoriem Latvijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Dažādu ļaunprogrammu uzbrukumu skaits pasaulē aizvien pieaug, un par to upuriem aizvien biežāk kļūst ne vien lietotāju izmantotie datori, bet arī viedtelefoni un planšetdatori. Kiberdrošības uzņēmuma Check Point Software Technologies ikmēneša pētījums Check Point’s Global Threat Index rāda, ka oktobrī ļaunprogrammu uzbrukumu skaits pasaulē pieaudzis par 5% un tās kļuvušas daudzveidīgākas, tādēļ lietotājiem jābūt vēl uzmanīgākiem.

Ja dažādi datoriem uzbrūkošie vīrusi pēdējās divās desmitgadēs kļuvuši par ierastu lietu, tad mobilajām ierīcēm uzbrūkošas ļaunprogrammas ir relatīvs jaunums. Saskaņā ar pētījumu, šobrīd pasaulē populārākā no tām ir HummingBad, kas iemitinās Android opertētājsistēmas ierīcēs un bez lietotāja ziņas ielādē tajās krāpnieciskas lietotnes. Tās zog informāciju, iegaumē paroles un apiet šifrēšanas mehānismu korporatīvajās e-pastu sistēmās.

Otrā biežāk izplatītā ir Triada – nodevīga programma Android operētājsistēmas telefoniem, kas dod iespēju tās izstrādātājam ielādēt inficētajā telefonā dažādus citus vīrusus.

Uz trešo vietu globālajā sarakstā pacēlusies XcodeGhost, kas ir inficēta Apple iOS lietotņu izstrādātāju platformas Xcode versija. Katrā programmā, ko izstrādātāji veido viltus platformā, tiek automātiski iekļauts kods, kas ļaunprogrammas autoriem nosūta piekļuves datus tālrunim.

Sarosās izspiedēji

Datoru pasaulē oktobrī ļoti aktīvi «plosījusies» atlīdzības izspiešanas programma Locky un internetbankas apdraudošais «Trojas zirgs» Zeus, kuri nonākuši kaitnieciskāko programmu saraksta augšgalā. Locky izaugsmes pamatā ir tā nemitīgā mainība un daudzveidīgie izplatīšanas ceļi, jo to veidotāji iegulda daudz laika un pūļu savu «garabērnu» pilnveidošanā. Tādēļ lietotāji bieži vien pat nevar iedomāties, ka pievienotajā dokumentā ar tik ierastajiem paplašinājumiem doc, xls un wsf atvērs ļaunprogrammu, kas nobloķē datoru un par tā atbloķēšanu pieprasa izpirkuma maksu.

«Pieaugot uzbrukumu skaitam un ļaunprogrammu saimei, organizācijām savu datortīklu nosargāšanā jāsaskaras ar milzīgu izaicinājumu. Fakts, ka kopš septembra 10 populārākās ļaunprogrammas nav mainījušās, liecina, ka kibernoziedznieki ar šīm uzbrukumu metodēm guvuši nozīmīgus panākumus, un lietotājiem aktīvi jāatbild uz šiem draudiem, aizsargājot savus datus,» stāsta Check Point filiāles vadītājs Baltijas valstīs Giedris Markevičus.

10 izplatītākās datoru ļaunprogrammas Latvijā

1. Zeus – kopš 2007.gada pastāvošs un plaši izplatīts Windows operētājsistēmas «Trojas zirgs», kas ieperinās datorā un zog lietotāja ievadītās internetbanku paroles. Ļaundari šo informāciju izmanto, lai noņemtu naudu no lietotāja bankas konta.

2. Cryptowall – efektīva izspiešanas programma, kas, nonākot datorā, nošifrē failus un par to atšifrēšanu pieprasa pārsūtīt naudu uz noziedznieku norādīto bankas kontu.

3. Kometaur - «Trojas zirga» paveida programma Windows operētājsistēmām. Tā vāc informāciju par inficēto datoru un sūta to uz ļaundaru norādītiem serveriem. Programma cenšas sevi atjaunināt.

4. Tinba – šī ļaunprogramma vāc lietotāju datus, ievilinot tos viltotās internetbanku lapās. Tā specializējas uz Eiropas bankām.

5. HackerDefender – salīdzinoši sena programma, kas tika radīta, lai pārņemtu kontroli pār Windows 2000 un Windows XP operētājsistēmu darbinātiem datoriem. Tā spēj veiksmīgi paslēpties datorā, tādēļ daudzi antivīrusi ļaunprogrammu nepamana.

6. Cryptoload – ar šo vārdu tiek apzīmētas vesela izspiešanas programmu kategorija. Tās datorā parasti nonāk, atverot inficētu pievienoto dokumentu e-pasta vēstulē.

7. Kelihos – šī programma veido nozombētu datoru armiju jeb robottīklu (botnet), lai kopīgiem spēkiem zagtu virtuālo naudu Bitcoins un masveidā sūtītu mēstules. Programma arī var nozagt no inficētā datora informāciju un ielādēt tajā citas ļaunprogrammas.

8. gen – ļoti sena un tipiska «Trojas zirga» programma, kas zog no inficētā datora personīgos datus.

9. Locky – pasaulē viena no aktīvākajām, bet Latvijā pagaidām vēl salīdzinoši neizplatīta izspiešanas programma. Tā nošifrē datorā esošos failus un par to atkodēšanu pieprasa izpirkumu Bitcoin monētās.

10. Angler ek – pērnā gada pasaulē populārākā ļaunprogramma. Tā datorā nonāk, kad pārlūkprogramma tiek nosūtīta uz JavaScript skriptu valodā veidotu vietni, un par durvīm iekļūšanai ierīcē izmanto Flash, Java, Silverlight, Acrobat vai vecākas Internet Explorer programmu versijas.

Check Point’s Global Threat Index pētījums tiek veikts ThreatCloud World Cyber Threat Map sistēmā, kurā tiešsaistē tiek vēroti un analizēti uzbrukumi vairāk nekā 250 miljoniem datoru visā pasaulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu