Kariņš: 5G sakaru tīkla tehnoloģijas Eiropā attīstīsies vēlāk nekā ASV un Āzijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Piektās paaudzes jeb 5G sakaru tīkla tehnoloģijas Eiropā attīstīsies vēlāk nekā ASV un Āzijā, šonedēļ žurnālistiem sacīja Eiropa Parlamenta (EP) deputāts Krišjānis Kariņš.

«Eiropa konkurē ar ASV un Āziju. Ja saistībā ar 3G Eiropa bija priekšā, tad ar 4G vairs ne, bet ar 5G mēs paliksim krietni iepakaļ. Eiropas tirgus ir sadrumstalots, un, lai šīs tehnoloģijas varētu attīstīties, jāatbrīvo radiofrekvenču spektrs, kas daudzās valstīs, tostarp Latvijā, tiek izmantots virszemes televīzijai,» klāstīja Kariņš.

Pēc viņa teiktā, Eiropas Savienībā patlaban notiek darbs pie direktīvas, kas paredzēs veidu, kādā frekvences tiks atbrīvotas, tostarp pārejas periodu, lai Latvijas, Itālijas vai citu valstu patērētāji neciestu.

«Kamēr spektri nebūs brīvi, Eiropā, visticamāk, šīs inovācijas nenotiks. ASV atšķirībā no Eiropas ir centralizēta valdība, kura var samērā operatīvi lemt par frekvenču atbrīvošanu, bet Eiropā ir 28 valstu intereses, kas visas ir saprotamas un attaisnojams. Tādējādi Eiropa vairāk iepirks šīs tehnoloģijas, kas attīstīsies citur,» pauda EP deputāts.

EP vēlas ieviest regulējumu, nosakot laiku, līdz kuram attiecīgās frekvences būs pieejamas virszemes televīzijai, lai investori un uzņēmumi, kas attīstīta 5G tehnoloģijas, zinātu, ar ko rēķināties. Pārējas periods varētu ilgt līdz 2022.gadam.

Kariņš piebilda, ka gadījumā, ja pārejas periods būs 2022.gads, 5G tehnoloģijas vēl būs pietiekami mazattīstītas, lai Eiropa šajā jomā nebūtu pārāk iepalikusi.

Taujāts, vai radiofrekvenču atbrīvošana un neatvēlēšana virszemes televīzijai nozīmētu papildu izmaksas patērētājiem, EP deputāts atzina, ka gadījumā, ja tas notiktu īsā termiņā, tad būtu papildu izdevumi. Savukārt, ja tas nenotiks līdz 2022.gadam, atbildēt jau ir sarežģītāk, ņemot vērā tehnoloģiju, tostarp televīzijas, straujo attīstību.

Kariņš uzsvēra, ka atbalsta pārējas perioda noteikšanu līdz 2022.gadam, lai Latvijas patērētāji neciestu saistībā ar šīm izmaiņām.

Paredzams, ka interneta lejupielādes ātrums piektās paaudzes jeb 5G mobilo sakaru tīklā varētu sasniegt 10 gigabitus sekundē (Gbps). 4G tīklā datu lejupielādes ātrums ir no apmēram 100 megabitiem sekundē (Mbps) līdz vienam Gbps, kamēr 3G tas bija apmēram divi Mbps. Tāpat tiek plānots samazināt tīkla aiztures laiku līdz vienai milisekundei, kas pavērtu iespējas pašbraucošo auto attīstībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu