Ļaunatūra Android ierīcēs Krievijas hakeriem ļāvusi izsekot Ukrainas artilēriju

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ar Krievijas valdību saistīti hakeri no 2014.gada beigām līdz šim gadam, visticamāk, izmantojuši ļaunatūras implantu «Android» ierīcēm, lai izsekotu un uzbruktu Ukrainas artilērijas vienībām, teikts drošības firmas «CrowdStrike» ceturtdien publiskotajā ziņojumā.

Tie paši hakeri, kas pazīstami ar nosaukumu «Fancy Bear» jeb «APT 28», domājams, sarīkoja arī uzbrukumu Demokrātu partijai ASV priekšvēlēšanu laikā, norādīts ziņojumā.

Pateicoties ļaunatūrai, hakeriem izdevies iegūt inficēto ierīču komunikāciju un lokācijas datus, kas, visticamāk, izmantoti, lai uzbruktu Ukrainas artilērijai Donbasā, secināts ziņojumā.

ASV izlūkdienestu amatpersonas uzskata, ka hakeru grupējums strādā Krievijas militārā izlūkdienesta labā.

Gan ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB), gan Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) uzskata, ka šie un citi Krievijas hakeri sarīkoja arī kiberuzbrukumus ASV priekšvēlēšanu laikā, lai sekmētu republikāņa kandidāta Donalda Trampa uzvaru, norādīts ziņojumā.

Krievija ir vairākkārt noliegusi, ka būtu atbildīga par hakeru uzbrukumiem. Arī jaunievēlētais ASV prezidents Tramps noraidījies ASV izlūkdienestu secinājumus.

«CrowdStrike» pārstāvis norādīja, ka uzbrukumus ASV Demokrātu partijai un Ukrainas artilērijas vienībām, visticamāk, pastrādājis «Fancy Bear».

«Tie (..) nevar būt bariņš noziedznieku, viņiem jābūt tuvos sakaros ar Krievijas armiju,» piebilda «CrowdStrike» pārstāvis.

Ļaunatūra izmantoja legālu «Android» aplikāciju, ko attīstījis kāds Ukrainas artilērijas virsnieks, lai ātrāk apstrādātu datus, teikts «CrowdStrike» ziņojumā.

Tajā secināts, ka šī ļaunatūra paplašinājusi Krievijas kiberspējas līdz frontes līnijai, un, visticamāk, palīdzējusi iegūt informāciju par Ukrainas karavīru kustību.

Ukrainas armija reklamēja likumīgās aplikācijas lejupielādi sociālajā tīklā «vKontakte», bet tā nebija pieejama «Android» aplikāciju veikalā, ierobežojot tās izplatību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu