Kaspersky Lab: nākotnes mašīnās stipri jādomā par kiberdrošību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

2017.gada Starptautiskajā patēriņa elektronikas izstādē Lasvegasā (CES) var iepazīties ar visdažādākajām tehnoloģijām, kas atbalsta autonomās/automatizētās autovadīšanas nākotni, tostarp ar palīdzību automobiļa novietošanai stāvvietā, sadursmju novēršanu, avārijas bremzēšanu un daudz ko citu.

«Tehnoloģijas ir pārvērtušas autovadīšanas pieredzi un turpinās to darīt, gādājot par drošākiem, efektīvākiem un komfortablākiem braucieniem, taču tam ir potenciālā cena: jauni drošības apdraudējumi un ievainojamības. Un, ja tam netiks pievērsta uzmanība, šī cena var kļūt patiešām ļoti augsta,» norāda Kaspersky Lab galvenais drošības pētnieks Deivids Emms.

«Apbrīnojamās automobiļu iespējas un koncepcijas, kas tiek demonstrētas CES 2017, ļauj ielūkoties nākotnē, taču aizkulisēs autobūves nozare saskaras ar dažām smagām kiberdrošības problēmām. Pagājušajā gadā pētījums parādīja, ka, piemēram, pievienotos automobiļus var uzlauzt un kontrolēt attālināti — pētnieki to izdarīja, izmantojot tā dēvēto nulles dienas ievainojamību, ko viņi atrada automobiļa datorsistēmā. Turklāt ražotāji, kas izvēlas populāras platformas, piemēram, Android, saskaras ar tām pašām drošības problēmām kā mobilās ierīces, kuras pārvalda tā pati operētājsistēma, piemēram, ar ļaunprogrammatūrām un varbūt pat ar izspiedējvīrusiem. Un tad, protams, pievienoto automobiļu savāktos un pārraidītos datus var pārtvert, atklājot privāto informāciju par transportlīdzekli, tā pasažieriem, galamērķi un citu — visi šie dati var paaugstināt fizisko neaizsargātību,» - tā Emms.

«Lai pilnībā izmantotu pievienoto automobiļu sistēmu un transportlīdzekļu daudzās nākotnes priekšrocības, ir ļoti svarīgi, lai nozare jau no paša izstrādes sākuma censtos iekļaut drošību konstrukcijā. Tam ir jāietver jaunāko programmatūru instalēšana transportlīdzekļu sistēmās un turpmāka regulāra atjaunināšana.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu