«SpaceX» palaiž un nosēdina pirmo raķeti «Falcon 9» kopš sprādziena starta laukumā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV privātfirma «SpaceX» sestdien veiksmīgi palaida un pēc tam nosēdināja bezpilota raķeti «Falcon 9», izdarot to pirmoreiz kopš pērn septembrī notikušā sprādziena starta laukumā Floridas štatā.

Garā baltā raķete startēja no ASV gaisa spēku Vandenbergas bāzes Kalifornijā ar kravu, kurā bija 10 satelīti mobilo un datu komunikāciju kompānijai «Iridium».

Drīz pēc starta visi šie satelīti tika ievirzīti orbītā un raķetes pirmā stadija devās atpakaļ uz Zemi, kur tā tika nosēdināta uz platformas Klusajā okeānā.

«SpaceX» ir veiksmīgi nosēdinājusi daudzas palaistās raķetes gan uz ūdens, gan uz sauszemes, lai tās varētu izmantot atkārtoti.

Sestdienas starts bija pirmais no vairākiem, kas tiek plānoti, lai modernizētu «Iridium» globālo sakaru tīklu. Trīs miljardus ASV dolāru vērtā projekta mērķis ir tuvākajos mēnešos nosūtīt kosmosā 81 satelītu.

Septembrī Kenedija kosmosa centrā Floridā starta laukumā uzsprāga «SpaceX» raķete «Falcon 9», kas tika gatavota startam. Sprādzienā tika zaudēta raķete un tās krava – 200 miljonu dolāru vērts satelīts, kuru kompānija «Facebook» plānoja izmantot, lai nodrošinātu ātru internetu Āfrikai.

Cits sprādziens 2015.gada jūnijā iznīcināja kosmosa kravas kuģi «Dragon» divas minūtes pēc pacelšanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu