Latvijā radīta pasaulē pirmā aplikācija latviešu valodā astmas slimniekiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA

Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes (LU MF) docents un ārsts alergologs Māris Bukovskis ir izstrādājis pasaulē pirmo mobilo aplikāciju astmas slimniekiem latviešu valodā Uzelpo. Aplikācija ir ne tikai viegli lietojams un efektīvs rīks slimības kontrolei un pacientu veselības uzlabošanai, bet tajā pirmo reizi pasaulē izmantoti spēļošanas elements.

«Pasaulē pašlaik ir aptuveni 300 miljoni astmas slimnieku un tiek prognozēts, ka to skaits līdz 2025. gadam palielināsies līdz 400 miljoniem.

Astma ir arī viens no biežākajiem nāves cēloņiem un tiek lēsts, ka jau 2020. gadā astma būs trešais biežākais nāves cēlonis pasaulē.

Astma nav ārstējama, bet labi kontrolējama. Daudz ir atkarīgs no pašu pacientu līdzestības, tāpēc radījām mobilo aplikāciju, kuras lietošana varētu būtiski mainīt drūmās prognozes –uzlabot astmas slimnieku veselības stāvokli un arī dzīves kvalitāti, iespējams, pat glābt cilvēku dzīvību,» uzskata aplikācijas idejas autors un izveidotājs Māris Bukovskis.

Aplikācijai ir divas pamatfunkcijas – atgādinošā un izglītojošā.

Ievadot aplikācijāsavu ikdienā lietojamo medikamentu veidu, daudzumu un laiku, cikos tie jālieto, tiek izstrādāts personalizēts ārstēšanas plāns. Atbilstoši tamnorādītājos laikos cilvēks saņem atgādinājumus par zāļu lietošanu un atzīmē paveikto aplikācijā. Informācija par zāļu lietošanu tiek uzkrāta un ērti pārskatāma mēneša, ceturkšņa vai gada griezumā. Vienlaikus šī informācija kalpo par pamatu ārsta vizīšu plānošanai. Mobilajā aplikācijā atrodamas arī saites uz izglītojošiem un apmācību resursiem speciāli astmas slimniekiem, piemēram, par to, kā pareizi lietot inhalatoru.

Aplikācijā izmantoti spēļošanas elements. Tās simbols ir veselības koks, kas parāda to, kā jūtas cilvēka ķermenis. Jo rūpīgāk tiek ievērota ārsta nozīmētā terapija, jo labāki būs rezultāti un, pats galvenais, veselība. Ja aplikācija un tās sniegtās norādes tiek ievērotas – veselības koks zeļ un plaukst arvien krāšņāks, ja tas netiek darīts – tas nīkuļo un nokalst.

Mobilā aplikācija ir pieejama gan latviešu, gan angļu valodā.

Latviešu valodā aplikācija ir bezmaksas,

bet angļu valodā tās vienreizējā cena ir 3.99 eiro. Aplikācija darbojas uz abām populārākajām viedtālruņu Android un IOS operētājsistēmām. Aplikācijas dizainu un tehnisko risinājumu ir izstrādājuši – SIA PulmoGPS sadarbībā ar SIA Wrong Digital. Vairāk informācijas mājas Facebook lapā uzelpo.lv un breatheit.eu kā arī interneta mājas lapā www.uzelpo.lv.

Astma ir hronisks elpceļu iekaisum, kas izpaužas kā bronhu spazmas jeb elpas trūkums. Slimības ārstēšanas pamatā irpastāvīga pretiekaisumaterapija ar inhalējamiemglikokortikoīdiem (IGK) u.c. kontroles medikamentiem. Ārstēšanas pārtraukšanalielai daļai pacientu izraisaiekaisuma un sekojošusimptomu atjaunošanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu