Izstrādāta kontracepcijas mobilā aplikācija

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pirmo reizi no nevēlamas grūtniecības palīdzēs izsargāties mobilā aplikācija. Izmantojot sarežģītus algoritmus, aplikācija Natural Cycles varēs tikt izmantota citu kontracepcijas līdzekļu, piemēram, prezervatīvu vai hormonālās spirāles vietā. Kas interesanti, aplikācija ir sertificēta Vācijas Veselības departamentā un var tikt izrakstīta kā izsargāšanās līdzeklis kā Lielbritānijā, tā arī kontinentālajā Eiropā.

Aplikāciju, kuras abonēšana maksā 6,99 sterliņu mārciņas mēnesī, līdz šim lejupielādējuši jau aptuveni 100 000 cilvēku Lielbritānijā. Tā darbojas līdzīgi kā tā dēvētā ritma metode, kas palīdz noteikt sievietes auglību konkrētā dienā un uzzināt, vai risks palikt stāvoklī pēc nodarbošanās ar seksu ir minimāls, raksta Engadget.com.

Ovulācijas laikā sievietes organismā palielinās progesterona līmenis, un tas paaugstina ķermeņa temperatūru par vidēji 0,5 grādiem. Tieši šis parametrs lietotājiem ik dienas ir jākontrolē, izmantojot ar aplikāciju komplektā iekļauto elektronisko termometru. Tā rādījumus aplikācija salīdzina ar savu datubāzi un attiecīgi dod zaļo gaismu, kad ir droši nodarboties ar seksu bez izsargāšanās. Turpretī, ja konkrētā diena kalendārā izcelta sarkanā krāsā, pāriem seksa laikā jāizmanto prezervatīvi. Protams, aplikāciju var izmantot arī pretējam nolūkam, proti, gaidot piemērotāko brīdi, kad palikt stāvoklī.

«Lepojamies, ka Natural Cycles ir efektīvs kontracepcijas līdzeklis, ja salīdzina ar hormonālajām tabletēm un spirālēm, kā arī prezervatīviem,» saka Natuar Cycles līdzdibinātāja Elīna Berglunda. «Tā ir vēl viena opcija, no kā izvēlēties.»

Foto: Publicitātes foto

Jāteic gan, ka aplikācijas izstrādājumiem nenācās viegli nokļūt tur, kur tie ir tagad. 2015.gadā kompānijai tās dzimtenē Zviedrijā tika liegts aplikāciju reklamēt kā kontracepcijas līdzekli. Kompānija nolīga speciālistu komandu, kuri pētījumā aprakstīja, ka Natural Cycles ir gandrīz tikpat efektīvs līdzeklis kā citas kontracepcijas metodes. Pērn visi pētījumu rezultāti un citi dokumenti tika iesniegti Vācijas Tüv Süd, kas Natural Cycles sertificēja.

Eksperti gan brīdina, ka ne visām sievietēm derēs auglības mērīšana ar mobilo aplikāciju. «Jebkura ierīce, kas seko līdzi sievietes menstruāciju ciklam, var kļūdīties, jo ovulācija ne vienmēr ir paredzama,» sacījis The Telegraph sacījis doktors Adams Beilens. Lielbritānijas Nacionālais Veselības dienests norāda, ka līdzīgas metodes tāpat noved pie grūtniecības vidēji septiņām no simts sievietēm (procentuāli tas pielīdzināms prezervatīvu lietošanai); hormonālo tablešu efektivitāte tikmēr ir 1 grūtniecība uz 100 sievietēm.

Šā iemesla dēļ Natural Cycles izstrādātāji aplikāciju iesaka lietot stabiliem pāriem vai sievietēm, kam ir sarežģījumi ar citu kontracepcijas līdzekļu lietošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu