Dubaijā jau šogad būs lidojoši bezpilota taksometri

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Dubaijas Ceļu un satiksmes aģentūras vadītājs Matars al Tajers atklājis plānus ieviest dronu - pasažieru pārvadātāju pakalpojumus. Būtiski, ka bezpilota droni, kas starp predefinētiem punktiem pilsētā spēj pārvadāt vienu cilvēku, Dubaijā varētu parādīties jau šā gada vasarā.

Prezentējot cilvēka pārvadāšanai paredzēto dronu, al Tajers sacīja, ka «šis nav modelis, mēs patiesi esam testējuši lidaparātus Dubaijas debesīs».

Runa ir par Ķīnā ražoto EHang 184, kas pirmo reizi tika parādīts elektropreču izstādē CES Lasvegasā 2016.gadā. Ar EHang 184 Lasvegasā jau arī ir veikti testa lidojumi.

EHang 184 ir 500 mārciņas jeb 227 kilogramus smags lidaparāts, kura kokpitā ir viena sēdvieta. Tā celtspēja ir 100 kilogrami, tātad vismaz viens vidusmēra cilvēks un viņa bagāža, kam paredzēts atsevišķs nodalījums.

Ar vienu uzlādes reizi EHang 184 spēj nolidot līdz pat 50 kilometriem, lidojuma laikā maksimāli sasniedzot 160 km/h ātrumu. Dubaijas gadījumā gan provizoriskais dronu lidošanas ātrums vidēji būs 10 km/h. Tos attālināti vadīs un uzraudzīs no speciāli iekārtota dronu-taksometru vadības centra.

Tā kā dronus jau ir izpētījusi Dubaijas Civilās aviācijas pārvalde un lidaparātu vadīšanai nepieciešamais 4G datu pārraides tīkls ir attīstīts, to ieviešanai šķēršļu tikpat kā nav. Tiesa, arī detalizētas informācijas par Dubaijas plāniem saistībā ar lidojošajiem taksometriem nav.

Jāpiebilst, ka EHang nav vienīgais uzņēmums, kas iesaistījies lidojošo automobiļu spēlē. Arī Airbus plāno izstrādāt un jau šā gada beigās sākt testēt dronu, kas spēj pārvadāt cilvēkus. Demonstrācijas lidojumiem ar īstu cilvēku bagāžā Airbus drons gan nebūs gatavs ātrāk par 2020.gadu. Arī taksometru kompānija UBER domā par lidojošiem taksometriem un savu ieceru attīstīšanai ir piesaistījusi NASA speciālistus. Tāpat arī Google līdzdibinātājs Lerijs Peidžs ar paša dibinātā jaunuzņēmuma Zee.Aero virza superslepenu cilvēku pārvadāšanas plānu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu