Paplašināta ciparu radio apraides testa drošās uztveršanas zona

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pērn decembrī sāktās ciparu radio apraides tehnoloģijas jeb DAB+ drošās uztveršanas zona paplašināta no 40 līdz 60 kilometriem ap Zaķusalas televīzijas (TV) torni, bet pieejamo radio programmu skaits audzis no sešām līdz 11, informēja Latvijas Valsts radio un televīzijas centrā (LVRTC).

LVRTC pārstāvji norādīja, ka ciparu radio apraides testēšana tiek nodrošināta ar tam īpaši pielāgotu raidītāju, kura jauda iepriekš bija 0,5 kilovati (kW), bet pēc palielināšanas sasniedz 1,5 kW.

Pirms jaudas palielināšanas ciparu apraidē dzirdamo programmu drošā uztveršanas zona bija 40 kilometru rādiusā ap Zaķusalas TV torni, kur atrodas raidītājs, tomēr, kā liecina klausītāju atsauksmes, Latvijas Radio (LR) ciparu apraidē ar atbilstošiem radio uztvērējiem dzirdams arī 90 kilometru attālumā no Zaķusalas.

Pēc raidītāja jaudas palielināšanas drošā uztveršanas zona ir 60 kilometru rādiusā ap TV torni, tomēr, pēc provizoriskiem aprēķiniem, palielinot jaudu programmu uztveršana būs iespējama vēl plašākā valsts teritorijā.

LVRTC arī norādīja, ka sākot testu, klausītājiem sadarbībā ar LR tika piedāvātas sešas LR programmas, bet tā kā ciparu apraidē ar vienu raidītāju iespējams izplatīt līdz 18 programmām, īsi pēc testēšanas sākšanas LR iedzīvotājiem piedāvāja vēl vienu papildu programmu, bet pēcāk pievienotas vēl četras papildu programmas, kas iepriekš LR klausītājiem bija pieejamas tikai interneta vidē.

Iedzīvotāji, kuriem ir pieejami ciparu radio uztveroši radio aparāti, aicināti informēt LVRTC par ciparu radio apraidē dzirdamo programmu uztveršanas kvalitāti, aizpildot LVRTC interneta vietnē «ej.uz/DABradio» pieejamo klausītāju anketu.

Jau vēstīts, ka līdz šā gada novembrim no Zaķusalas TV torņa tiks testēta ciparu radio apraides tehnoloģija jeb DAB+. Kopējas testēšanai nepieciešamo iekārtu un ciparu radio tīkla plānošanas programmatūras licenču izmaksas ir līdz 70 000 eiro. Ciparu radio apraides testēšanas izmaksas sedz LVRTC.

Ciparu audio apraides testēšanas tehnoloģiskais uzdevums ir pārbaudīt tehnoloģijas piemērotību Latvijas apstākļiem, tomēr jaunas tehnoloģijas ieviešana vienmēr ir saistīta arī ar paradumu maiņu, izmaiņām tirgū un arī gala lietotāju - klausītāju informēšanu un sagatavošanu pārmaiņām. Tāpēc testēšanas gada laikā LVRTC plāno arī veidot starpnozaru diskusiju, lai identificētu jautājumus par izmaiņām reklāmas tirgū, satura veidošanas principos u.c., uz kuriem ir jāatbild, lai pēc testēšanas būtu iespējams pieņemt argumentētu lēmumu par vai pret ciparu radio apraides ieviešanu Latvijā.

Testēšanas laikā LVRTC arī veiks aprēķinus par nepieciešamajiem kapitālieguldījumiem ciparu radio apraidei nepieciešamās infrastruktūras izbūvei, ja tas tiktu lemts, kā arī dot ticamas prognozes ciparu apraides tarifiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu