Alphabet apsūdz Uber pašbraucošu auto tehnoloģijas zādzībā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

«Google» mātesfirmas «Alphabet» pašbraucošu automobiļu meitaskompānija «Waymo» ceturtdien ierosināja lietu tiesā, apsūdzot kopbraukšanas pakalpojumu firmu «Uber» un tās meitasfirmu «Otto» pašbraucošu automobiļu tehnoloģijas zādzībā un patentu pārkāpšanā.

««Otto» un «Uber» ir piesavinājušās «Waymo» intelektuālo īpašumu, lai varētu izvairīties no riska, laika un izdevumiem, kas būtu vajadzīgi pašu tehnoloģijas neatkarīgai izstrādāšanai,» «Waymo» paziņoja lietā, kas ierosināta Sanfrancisko federālajā tiesā.

Lietā teikts, ka «Waymo» bijušais menedžeris Entonijs Levandovskis, aizejot no kompānijas, paņēmis līdz tehniskos datus. Levandovskis pēc tam izveidoja konkurējošu uzņēmumu, kas laika gaitā kļuva par «Otto».

«Waymo» paziņoja, ka ir nolēmusi rīkoties pēc kāda piegādātāja atsūtītas e-pasta vēstules, kurā bija iekļauti «Otto» shēmas plates zīmējumi, kuriem bija «satriecoša līdzība» ar «Waymo» izstrādātajiem.

Kompānija paziņoja, ka ir atradusi pierādījumus tam, ka Levandovskis lejuplādējis vairāk nekā 14 000 «augsti konfidenciālas» datnes ar shēmas plates projektiem, pirms viņš 2016.gada janvārī aizgāja no «Waymo».

«Levandovskis ārkārtīgi centās ielauzties «Waymo» projektu serverī un pēc tam noslēpt savas darbības,» teikts ierosinātajā lietā.

Saskaņā ar lietas materiāliem arī vairāki citi «Waymo» darbinieki pēc tam atstāja šo firmu un aizgāja uz «Otto», kuru augustā nopirka «Uber», pirms savas aiziešanas lejuplādējot citus komercnoslēpumus.

«Waymo» paziņoja, ka ir ieguldījusi savā tehnoloģijā desmitiem miljonu ASV dolāru (desmitiem miljonu eiro), bet «Otto» darbinieki ar «aprēķināto zādzību» ieguvuši «vairāk nekā pusmiljardu dolāru ... uz «Waymo» rēķina».

Ierosinātās lietas pamatā ir «Waymo» izstrādāta «LiDAR» sistēma, kas ar lāzerskenēšanu izveido trīsdimensionālu pasaules modeli. Šo sistēmu var izmantot, lai izmērītu citu automašīnu, gājēju un riteņbraucēju kontūras, ātrumu un kustību.

«Šīs tehnoloģijas nelikumīga piesavināšanās ir līdzīga slepenas receptes nozagšanai no dzērienu kompānijas,» citā paziņojumā piebilda «Waymo».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu