Zinātnieki paver ceļu iespējai ražot ekrānus ar trīsreiz lielāku asumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Zinātnieki ir izgudrojuši jauna tipa šķidros kristālus, kas dos iespēju ražot televizoru un datoru ekrānus ar trīs reizes lielāku pikseļu blīvumu. Tā tiks panākts trīs reizes labāks asums, taču enerģijas patēriņš tai pašā laikā samazināsies.

Jaunā tipa kristālus izstrādājuši Centrālfloridas universitātes Optikas un fotonikas koledžas zinātnieki, un tie nodēvēti par zilās fāzes šķidrajiem kristāliem, raksta International Business Times.

Šintsons Vu, raksturojot, cik nozīmīgs ir atklājums, norāda: «Šobrīd Apple Retina ekrānā pikseļu blīvums ir apmēram 500 pikseļi uz collu. Ar jauno tehnoloģiju mēs ekrāna vienā collā varam sablīvēt 1500 pikseļus. Tik augsta izšķirtspēja jo īpaši nozīmīga ir virtuālās realitātes brillēm un paplašinātās realitātes tehnoloģijai, kas ir atkarīgas no augstas izšķirtspējas mazos ekrānos, lai attēls tajos būtu ass, kad tie atrodas tuvu acīm.»

Zilās fāzes šķidro kristālu tehnoloģijas pamatā būs eksistējošie LCD paneļi, taču tajos paredzēts atteikties no krāsu filtriem. Šādu iespēju dod jaunā tehnoloģija, kas spēj zibenīgi kontrolēt krāsu izmaiņas. Tradicionālajos LCD ekrānos ir plāns šķidro kristālu molekulu slānis, kuram pievadot strāvu, var kontrolēt, cik daudz fona gaismas nonāk uz katra pikseļa sarkano, zaļo un zilo subpikseli. Jaunie zilās fāzes šķidrie kristāli, kas aizstās tradicionālos šķidros kristālus, ienākošo gaismu spēs modulēt apmēram 10 reizes ātrāk.

«Ar sarkanajiem, zaļajiem un zilajiem krāsu filtriem attiecīgās krāsas tiek ģenerētas vienlaikus,» - tā Vu. «Ar zilās fāzes šķidro kristālu mēs varam izmantot vienu pikseļa subpikseli, lai ģenerētu visas trīs krāsas dažādos laikos. Tādējādi mēs telpu pārvēršam laikā un ietaupām 2/3 subpikseļiem nepieciešamās vietas, kas savukārt izšķirtspēju paaugstina trīskārt.»

Jāteic gan, ka pētniekiem pagaidām nav izdevies izgatavot strādājošu zilās fāzes šķidro kristālu ekrāna prototipu. To viņi plāno paveikt 2018.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu