Liepājā noskaidro talantīgākos jaunos programmētājus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Liepājas Valsts tehnikumā norisinājās 30. Latvijas informātikas (programmēšanas) olimpiādes (LIO) trešais posms - Valsts olimpiāde. 8.– 10. klašu grupā uzvarēja ISMA vidusskolas «PREMJERS» skolēns Iļja Čaikovskis, bet 11.- 12. klašu grupā nepārspēts palika Ingus Jānis Pretkalniņš no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas. Kopumā sacensībās piedalījās 78 skolēni, TVNET pavēstīja Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija ģenerāldirektors Andris Melnūdris.

Jaunākajā grupā zelta medaļas izcīnīja Iļja Čaikovskis un Jegors Baļzins (Rīgas 96. vidusskola), sudraba godalgas ieguva Emīls Romanis (Druvas vidusskola), Renāts Jurševskis (Cēsu Valsts ģimnāzija) un mājinieks Lūkass Teofils Valcis (Liepājas Valsts 1. ģimnāzija). Savukārt bronzas godalgas ieguva Niks Derums (Druvas vidusskola), Vladimirs Ščigoļevs (Rīgas Klasiskā ģimnāzija), Dzintars Klušs (Iļģuciema vidusskola) un Emīls Didzis (Saldus vidusskola). Kopumā piedalījās 39 dalībnieki.

Vecākajā grupā zelta godalgas ieguva Ingus Jānis Pretkalniņš un Aleksandrs Zajakins (Rīgas 89. vidusskola), sudraba medaļas ieguva Raitis Rūsiņš Kriķis (Rīgas Valsts 1. ģimnāzija), Roberts Leonārs Svarinskis (Jūrmalas Valsts ģimnāzija), Reinis Cirpons (Rīgas Valsts 1. ģimnāzija), bet bronzas medaļas izcīnīja Emīls Čunčulis, Staņislavs Jefimovs (abi Daugavpils Krievu vidusskola-licejs), Arsēnijs Nitijevskis (Rīgas 96. vidusskola) un Maksims Pogumirskis (Rīgas Valsts 1. ģimnāzija). Kopumā šajā vecuma grupā bija 39 skolēni.

«Patīkami redzēt, ka pieaug jauniešu interese ne tikai par informātiku un programmēšanu, bet arī tā saucamo sporta programmēšanu. Jauniešu panākumi apliecina, ka Latvijā ir spēcīgi un gudri topošie programmēšanas speciālisti, kuru rokās ir nākotnes inovācijas un tehnoloģiju sasniegumi. Lai gūtu panākumus, ir nepieciešams sevi motivēt un nepārtraukti apgūt jaunas zināšanas, tāpēc novēlu gan jauniešiem, gan skolotājiem nezaudēt degsmi savu prasmju veicināšanā,» stāsta Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa.

«IT joma ir no tām, kurā ir viens no augstākajiem rādītājiem intelektuālo cilvēku piesaistes jomā, tāpēc aicinu jauniešus turpināt apgūt IT iemaņas. Interesanti, ka šobrīd programmēt vēlas ne tikai IT jomā studējošie, bet arī finansisti, inženieri un mūziķi. IT profesijas ir svarīgu īpašību unikāls savienojums. Attiecīgās profesijas ir ļoti kreatīvas, vienmēr pieprasītas, turklāt nepieciešamas katrā biznesā, labi atalgotas, netiek licencētas, kas ļauj strādāt starptautiskos projektos, dzīvojot Latvijā,» skaidro Accenture vadītājs Latvijā Maksims Jegorovs.

«Varam būt gandarīti, ka ar katru gadu pieaug dalībnieku skaits informātikas olimpiādēs, piemēram, novadu olimpiādē piedalījās 284 skolēni, kas bija par 29% vairāk nekā pērn. Pozitīvo tendenci veicina, gan tas, ka Latvijas skolās datoriku sāk mācīt no 1.klases, gan skolotāju un skolēnu kopīgi ieguldītais darbs savu prasmju attīstīšanā. Esmu pārliecināts, ka Latvijas jauno programmēšanas entuziastu panākumi iedvesmos arī citus jauniešus un palīdzēs «saslimt» ar nerimstošo vēlmi apgūt šo perspektīvo profesiju,» uzsver AS «Exigen Services Latvia» valdes priekšsēdētāja vietnieks Uldis Smilts.

«Informācijas tehnoloģiju progress pēdējo 20 gadu laikā ir bijis ļoti straujš, līdz ar ko ir augušas gan IT speciālistu zināšanas, gan arī prasmju līmenis. Mūsdienās jaunajiem programmētājiem ir jāspēj domāt «ārpus ierastajiem rāmjiem», jābūt radošiem un drosmīgiem. Jaunā paaudze virza tehnoloģisko progresu. Jauniešu izcilie rezultāti gan valsts, gan pasaules sacensībās ir apliecinājums, ka Latvija var būt digitālo tehnoloģiju līderis. Novēlam jauniešiem izcilus panākumus arī turpmāk,» stāsta Lattelecom Technology valdes locekle un Programmatūras risinājumu daļas direktore Ineta Kraukle.

Šīs sacensības ir viens no atlases posmiem, kura ietvaros noskaidros Latvijas izlases sastāvu Baltijas informātikas olimpiādē, kas no 25. aprīļa līdz 29. aprīlim norisināsies Norvēģijā. Pagājušajā gadā mūsu skolēni izcīnīja divas bronzas godalgas. Savukārt no 28. jūlija līdz 4. augustam labākie skolēni dosies uz Vispasaules informātikas olimpiādi Teherānā, Irānā. Pērn no Krievijā notikušās Vispasaules informātikas olimpiādes Latvijas skolēni pārveda zelta un bronzas medaļas.

Olimpiādi organizēja Valsts izglītības satura centrs (VISC), Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūts (LU MII), Liepājas Universitāte (LiepU) un Liepājas Valsts tehnikums (LVT).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu