Uzzini, kura Windows 10 versija ir piemērotākā Tev

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Windows 10 operētājsistēmu visā pasaulē izmanto 400 miljoni lietotāju. Tomēr ne visi lietotāji pirms operētājsistēmas uzstādīšanas vai jaunas ierīces iegādes ir pārliecinājušies, vai viņu Windows 10 versija ir piemērotākā tieši viņu vajadzībām. Kādiem lietotājiem piemērota katra no Windows 10 versijām? Vai Pro versija ir labāka par Home? Kādos gadījumos labāk izvēlēties Enterprise versiju?

Veidojot Windows 10, Microsoft ņēmis vērā dažādas lietotāju vajadzības un vēlmes, tādēļ operētājsistēmai izstrādātas četras versijas — Home, Pro, Enterprise un Education. Visām versijām ir kopīgas pamatfunkcijas, tomēr pastāv arī ievērojamas atšķirības, tādēļ jāņem vērā katra lietotāja vajadzības un mērķi, izmantojot datoru. Piemēram, Home versija būs piemērota lielākajai daļai ikdienas lietotāju, tomēr tajā nav dažu papildu drošības funkciju, kādas ir nepieciešamas organizācijām vai datoru izmantojot sava biznesa vadīšanai. Windows operētājsistēmas versijas neietekmē datora veiktspēju, proti — datorspēles tikpat labi darbosies kā Home, tā Pro versijā.

Windows 10 Home. Kā saprotams no nosaukuma, šī versija būs lieliski piemērota ikdienas lietotājiem, kas datoru izmanto mājās. Iegādājoties jaunu datoru veikalā, visbiežāk sākotnēji uzstādītā Windows 10 versija būs tieši šī. Home versija izstrādāta, lai katrs lietotājs ērti un ātri varētu veikt ierastākos ikdienas darbus — rakstīt, veidot prezentācijas, skatīties filmas, pārlūkot internetu un spēlēt datorspēles. Ja izmantojat privāto datoru savām ikdienas vajadzībām, tad Home būs piemērotākā un gudrākā izvēle.

Home versijā ir iekļauti svarīgākie Microsoft rīki, piemēram, fotoattēlu pārlūks, mūzikas un video atskaņotājs, kā arī drošības rīks Windows Defender. Tāpat šī versija atbalsta drošu ierīces atbloķēšanu, izmantojot Windows Hello — pirkstu nospiedumu lasītāju vai sejas atpazīšanu. Visiem pazīstamo interneta pārlūkprogrammu Internet Explorer aizstājusi Microsoft Edge, kura tērē mazāk datora resursu un piedāvā daudz jaunu funkcionalitāšu. Home versija radīta ērtam darbam, tādēļ Windows veikalā lietotājiem pieejams plašs programmu klāsts, kā arī jaunā vairāku darba virsmu sistēma.

Foto: Publicitātes foto

Īsumā — Home versija piemērota lietotājiem izmantošanai mājās savām ikdienas vajadzībām. Tā parasti jau ir instalēta Windows ierīcēs, kas nopērkamas veikalos.

Windows 10 Pro. Ja datoru iegādājaties vai plānojat izmantot darba vajadzībām, tad Pro versija būs piemērotāka biznesam. Šī versija piedāvā papildu drošības funkcijas un lietotnes, piemēram, BitLocker, kas paredzēta datu šifrēšanai un palīdz pasargāt uzņēmuma datus ierīces nozaudēšanas gadījumā.

Šī Windows 10 versija ļauj apvienot uzņēmuma ierīces vienotā tīklā, identificēt un kontrolēt lietotāju piekļuvi organizācijas resursiem, kā arī piešķirt IT administratoram kontroli pār uzņēmuma datoriem un to pārvaldību. Windows 10 Pro ir piemērotākā versija maziem un vidējiem uzņēmumiem.

Īsumā — Pro versija būs labākā izvēle datoru entuziastiem un uzņēmumiem.

Foto: Publicitātes foto

Windows 10 Enterprise. Pamatā Enterprise ir ar drošības un kontroles funkcijām papildināta Windows 10 Pro versija, kas izstrādāta speciāli vidējiem un lieliem uzņēmumiem.

Enterprise versija nodrošina maksimālu lietotāju produktivitāti un drošību, kā arī paplašinātas kontroles mehānismus IT administratoriem. Versijā iekļauts viss, kas svarīgs lielām korporācijām, piemēram, datu drošības rīki atsevišķiem datoriem un uzņēmuma iekšējam tīklam vai analītikas rīki, kas ļauj konstatēt problēmas ar atjauninājumiem un tās atrisināt attāli. Izmantojot Enterprise versijā pieejamo Device Guard funkciju, sistēmadministratori var noteikt, kuras lietotnes ir uzticamas, un bloķēt visas pārējās, tādējādi ievērojami apgrūtinot jebkādas ļaunatūras startēšanu datorā. Savukārt DirectAccess var tikt izmantots, lai nodrošinātu darbiniekiem nepārtrauktu, vienkāršu un drošu pieeju uzņēmuma iekšējam datu tīklam.

Īsumā — Enterprise versija piemērota vidējiem un lieliem uzņēmumiem, kuriem nepieciešams augsts drošības līmenis un maksimāla kontrole pār visiem uzņēmuma datoriem. Lai instalētu šo versiju, datoram jau jābūt Pro licencei.

Windows 10 Education. Education versijas pamatā ir Enterprise, kas pielāgota nevis uzņēmumiem, bet gan skolotājiem, skolēniem un studentiem. Šajā versijā daudz lielāks uzsvars ir produktivitātes, izglītības un radošuma funkcijām. Lietotājiem pieejams daudz bezmaksas un maksas lietotņu Windows veikalā. Windows Ink funkcija (kas pieejama arī citās versijās) ļauj izmantot skārienjutīgo ekrānu, lai veidotu piezīmes ar roku, atzīmētu svarīgās vietas attēlā vai veidotu digitālus zīmējumus. Windows Hello noder drošākai un ātrākai ierīces atbloķēšanai. Tāpat Education versija rūpējas par katra lietotāja drošību, lai skolēni savā starpā varētu droši apmainīties ar datnēm vai kopīgi strādāt ar kādu dokumentu tiešsaistē. Šī Windows 10 lieliski sader ar Office 365, kas skolēniem, studentiem, skolotājiem un izglītības iestādēm pieejams bez maksas.

Īsumā — Education ir speciālā Windows versija izglītības iestādēm. Lai instalētu šo versiju, datoram jābūt ar Home vai Pro licenci.

Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu