Izstrādāta ierīce, kas iegūst ūdeni no gaisa

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: news.mit.edu

Berklijas universitātes un Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta speciālisti ir radījuši ierīci, kas varētu atrisināt dzeramā ūdens ieguves problēmu nomaļos planētas reģionos. Ierīce pagaidām ir tikai prototips, taču pirmie izmēģinājumi ir visai daudzsološi, raksta Fortune.com.

Ierīces darbības pamatā ir īpašs materiāls, kas apvieno cirkoniju un adipīnskābi ((CH₂)₄(COOH)₂). Tas naktī savāc ūdens molekulas no gaisa, bet dienas gaitā Saules gaisma šo ūdeni atbrīvo kondensētājā.

Aprēķināts, ka atmosfērā ir apmēram 13 triljoni litru ūdens, bet ierīce sāk lietderīgi darboties jau ar gaisu, kura relatīvais mitrums ir ap 30%.

Sākotnējos izmēģinājumos jaunā ierīce spēja 12 stundu laikā «saražot» 3 litrus ūdens no katra kilograma cirkonija-adipīnskābes pat ļoti sausos reģionos.

Ir gan arī viens apgrūtinājums - cirkonija-adipīnskābes izgatavošanas augstās izmaksas. Taču pētnieki norāda, ka viņiem ir padomā alternatīvs materiāls, kurā izmantojams izplatītākais un lētāk iegūstamais alumīnijs.

Foto: news.mit.edu

Pasaules Veselības organizācija norāda, ka desmitajai daļai planētas iedzīvotāju nav piekļuves tīram dzeramajam ūdenim un 88% slimību cēloņu jaunattīstības valstīs ir tīra dzeramā ūdens trūkums.

Tas ir iemesls, kā dēļ miljoniem cilvēku ik gadu mirst no holeras, malārijas, caurejas un nepilnvērtīga uztura.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu