Skeptiskā biedrība ielūdz uz Zinātnes gājienu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

22. aprīlī Rīgā un arī vairāk kā 500 pasaules vietās notiks zinātnes gājieni (March for Science), kas uzsvērs zinātnes neatsveramo lomu mūsdienu sabiedrībā. Gājiens sāksies plkst. 15.00 pretī Latvijas Universitātes galvenajai ēkai un beigsies pie Rīgas Domes.

Zinātnes gājiens Rīgā notiek, lai parādītu, ka arī Latvijā mīt cilvēki, kuriem rūp zinātne un kritiskā domāšana. Mēs dzīvojam laikmetā, kad cilvēkus nepārtraukti ar «alternatīviem faktiem» maldina ne tikai populistiski politiķi, bet, piemēram, alternatīvās medicīnas un sazvērestības teoriju piekritēji. Zinātniskā metode un kritiskā domāšana ir vienīgais līdzeklis, kas ļauj nošķirt maldus no patiesības. Tāpat kā medicīnai ir jābūt balstītai pētījumos un pierādījumos, arī ekonomikai, politikai un citām dzīves jomām būtu jābūt balstītai faktos. Tam ir praktiska un neatsverama loma izglītotas, spriestspējīgas un stipras sabiedrības veidošanā.

Zinātnes gājiena mērķi ir:

1) Izrādīt atbalstu zinātniekiem. Vēlamies, lai zinātnieki var brīvi pasniegt savu pētījumu rezultātus un uzskatus neatkarīgi no tā, kurām politiskajām vai biznesa interesēm šie ieskati ir vai nav izdevīgi. Faktos balsīts situācijas attēlojums par sabiedrībā, dabā vai pasaulē notiekošo ir svarīgāks par īstermiņa politisko vai ekonomisko ieguvumu.

2) Iestāties par atvērtu un ikvienam pieejamu zinātni. Zinātne ir process, kas paplašina mūsu redzesloku un izpratni par pasauli. Zinātne ir jāpopularizē. Kritiskajai domāšanai un zinātnes filozofijai ir jāatvēl arvien lielāka vieta Latvijas izglītības sistēmā.

3) Nostiprināt zinātni kā vērtību Latvijas sabiedrībā. Zinātne rada inovācijas, rosina kritisko domāšanu, veicina godīgu un objektīvu faktu izvērtēšanu, attīsta medicīnu un citas jomas, tādā veidā veicinot mūsu visu labklājību. Pulcējoties Zinātnes gājienā Rīgā mēs sakām: Zinātne un kritiskā domāšana ir sekmīgas valsts, strādājošas demokrātijas stūrakmens.

Gājiena maršruts:

15:00 - gājiena organizatoru uzruna pretī LU ēkai, Raiņa blv. 19

15:05 - gājiena sākums. 1. Pietura - Brīvības piemineklis. Pieminēsim to, ka Satversmes preambulā blakus latviskajai dzīvesziņai, diemžēl, kā viena no vērtībām nav uzsvērta «pierādījumos balstīta politika». 2. Pietura - Izglītības un zinātnes ministrija. Uzstāsim par to, ka kritisko domāšanu vajadzētu attīstīt jau no pirmajām klasēm. 3. Pietura - Saeima. Atgādināsim, ka «Dūklava suņa» labsajūta neaizstāj zinātniskus pētījumus. Turklāt, investīcijas zinātnē un izglītībā ir investīcijas mūsu valsts nākotnē. 4. Pietura - Rīgas Dome. Uzsvērsim, ka ar it kā zinātniski skanošo «nano ūdeni,» korupciju nenomazgāt.

Pēc gājiena, plkst. 16.00, notiks SkeptiCafe pasākums par alternatīvo medicīnu, kurā uzstāsies bioētikas eksperti RSU pasniedzējs Ivars Neiders un LU pasniedzēja Signe Mežinska.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu