95% iedzīvotāju uzskata, ka IT zināšanu apguve skolā ir nepieciešama

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

95% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka IT zināšanu apguve ir būtiska dažādu nozaru speciālistiem, tāpēc būtiski programmēšanas prasmes sākt apgūt jau skolas vecumā. Tā noskaidrots Tele2 Shared Service Center (Tele2 SSC) sabiedriskās domas pētījumā, kas veikts sadarbībā ar «Snapshots».

Nozares, kur pēc respondentu domām IT zināšanas ir nepieciešamas visvairāk ir telekomunikācijas (84%), mediji un sabiedriskās attiecības (71%), izglītība un zinātne (70%), finanses un grāmatvedība (69%), transports un loģistika (69%) kā arī ražošana (53%), TVNET pavēstīja Tele2 SSC komunikācijas konsultante Elīna Kresa.

Pamatskola – piemērotākais laiks programmēšanas prasmju apgūšanai

Vairāk nekā puse aptaujāto respondentu uzskata, ka piemērotākais vecums, kad uzsākt apgūt programmēšanas prasmes ir pamatskolas vecumā (51%), savukārt vairāk kā viena ceturtā daļa no Latvijas iedzīvotājiem uzskata, ka programmēšanas prasmes bērniem nepieciešams apgūt jau sākumskolas vecumā (26%). Daļa aptaujāto ir pārliecināti, ka programmēšanas prasmju apguve skolēniem ir nepieciešama vien vidusskolā – tā uzskata 18% no aptaujātajiem. 5% no pētījuma dalībniekiem ir skeptiski un uzskata, ka programmēšanas prasmju apguve bērniem nav nepieciešama vispār.

Tele2 SSC vadītājs Kims Leandersons (Kim Leandersson) norāda: «Tikai 5% no iedzīvotājiem, kas uzskata, ka IT prasmes bērniem nav nepieciešamas nav augsts rādītājs, tomēr jāturpina strādāt, lai šo uzskatu sabiedrībā mazinātu vēl vairāk. Aizspriedumi runā paši par sevi – tikai viena no 20 meitenēm Latvijā apsver iespēju studēt eksaktās zinātnes, tostarp IT1, un saistīt savu nākotnes profesiju ar šo nozari. Savukārt, Ekonomikas ministrijas prognozes liecina, ka dabaszinātņu, IKT un inženierzinātņu nozarēs veidosies darbinieku iztrūkums – līdz 2020. gadam kopumā pietrūks aptuveni 16000 darbinieku.»

Kā jau minēts, lai iedrošinātu meitenes apsvērt iespēju savu nākotnes karjeras ceļu saistīt ar kādu no eksakto zinātņu profesijām un parādītu IT nozares radošo pusi, Tele2 Shared Tele2 SSC jau otro gadu rīko pasākumu «Girls Make IT Happen». Pasākums norisināsies 27. aprīlī plkst. 15.00, «Birojnīcā», Rīgā, Dzirnavu iela 84 k-2, pasākumā aicināti piedalīties skolēni, studenti, nozares profesionāļi, u.c. interesenti.

Pētījums « Sievietes IT jomā Latvijā» tika veikts 2017. gada martā/ aprīlī un tajā piedalījās Latvijas iedzīvotāji vecumā no 15 -74 gadiem. Kopumā tika aptaujāti 748 respondenti.

1OECD (2015). The ABC of Gender Equality in Education: Aptitude, Behavior, Confidence. Report. OECD Publishing.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu