Latvijas skolēns izcīna zeltu Baltijas informātikas olimpiādē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Norvēģijas pilsētā Bergenā noslēgusies Baltijas informātikas olimpiāde, kur veiksmīgi startēja Latvijas skolēni. Vienu no zelta medaļām izcīnīja Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolēns Ingus Jānis Pretkalniņš, vienu no sudraba godalgām ieguva Aleksandrs Zajakins no Rīgas 89. vidusskolas, bet vienu no bronzām – Roberts Leonārs Svarinskis no Jūrmalas Valsts ģimnāzijas. Par to informēja Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) ģenerāldirektors Andris Melnūdris.

Vēl Latvijas komandu pārstāvēja Raitis Kriķis (Rīgas Valsts 1. ģimnāzija), Jegors Baļzins (Rīgas 96. vidusskola) un Staņislavs Jefimovs (Daugavpils Krievu vidusskola-licejs), kuriem šoreiz līdz medaļām nedaudz pietrūka.

Kopumā olimpiādē piedalījās 56 skolēni no 10 valstīm – Dānijas, Igaunijas, Islandes, Polijas, Lietuvas, Latvijas, Norvēģijas, Somijas, Vācijas un Zviedrijas. Olimpiādē absolūtajā vērtējumā uzvarēja Zviedrijas skolēns Dāvids Vērns (David Warn), kurš aiz sevis atstāja Polijas jauno programmētāju Mariušu Trelu (Mariusz Trela). Interesanti, ka pērn Baltijas informātikas olimpiādē uzvarēja Trela, aiz sevis atstājot Vērnu.

«To, ka jaunieši progresē un ir ieinteresēti programmēšanā, uzskatāmi parāda iegūtās godalgas. Pērn Baltijas informātikas olimpiādē tika izcīnītas divas bronzas medaļas, bet šogad sperts solis tālāk. Esmu pārliecināta, ka arī nākotnē šie jaunieši liks par sevi runāt,» stāsta LIKTA prezidente Signe Bāliņa.

«Latvijā vislielākā vērtība ir mūsu cilvēki, jo esam konkurētspējīgi un nesam Latvijas vārdu pasaulē. Vairākos pētījumos secināts, ka programmēšanas jomā darbinieki ir ar augstāku intelektuālo bagāžu nekā vidēji citās jomās, turklāt programmēšana palīdz atraisīt talantus citās dzīves sfērās,» novērojis Accenture vadītājs Latvijā Maksims Jegorovs.

«Neraugoties uz to, ka Latvijas skolēnu komandas sastāvs katru gadu ir mainīgs, ir prieks, ka turpinām uzrādīt augstu rezultātu. Tas liecina, ka programmēšanas apmācība pamatskolā ir tādā līmenī, kas spēj izskolot aizvien jaunus talantus. Ļoti ceru, ka šo jauniešu panākumi iedvesmos arī citus skolēnus uzsākt apgūt šīs aizraujošās profesijas iemaņas vēl skolas solā,» uzsver AS «Exigen Services Latvia» valdes priekšsēdētājs Māris Dreimanis.

«Programmētāju profesija ir dinamiska un nemitīgi attīstās. Pieprasījums pēc izciliem šīs jomas speciālistiem tuvāko gadu laikā arvien pieaugs gan Latvijā, gan pasaulē. To novērojam arī mēs – profesionāli programmētāji ir deficīts, un konkurence nozarē paliek tikai sīvāka. Baltijas informātikas olimpiāde ļauj jauniešiem – topošajiem informātikas ekspertiem – pierādīt sevi,» saka Lattelecom Technology valdes locekle un Programmatūras risinājumu daļas direktore Ineta Kraukle. «Lepojamies ar mērķtiecīgajiem skolēniem, kuri izvēlējušies padziļināti apgūt zināšanas vienā no tuvākās nākotnes perspektīvākajām jomām. Pasaules tehnoloģiju progress motivē jauniešus attīstīties šajā specialitātē.»

Šīs sacensības notiek katru gadu kopš 1995. gada. Iniciatīva sākās kā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas projekts, un sākotnēji olimpiādēs piedalījās tikai šo trīs valstu dalībnieki. Pirmā Baltijas informātikas olimpiāde notika Tartu (Igaunijā) 1995. gadā, un Latvijas izlase ir piedalījusies visās notikušajās olimpiādēs. Līdz šim visvairāk – četras reizes – olimpiāde notikusi Igaunijā (Tartu – 1995., 1998., 2003. un 2010. gadā), Latvijā (Rīgā 1996. un 1999. gadā, Ventspilī – 2004. un 2012. gadā) un Lietuvā – Viļņā 1996. un 2002. gadā, Pasvālē – 2005. gadā un Palangā 2014. gadā.

Šī olimpiāde ir svarīgs posms, gatavojoties Pasaules informātikas olimpiādei, kas no 28. jūlija līdz 4. augustam norisināsies Teherānā, Irānā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu