Mobilie operatori palielina cenas; nākotnē tās varētu atkal samazināties

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

No 2017. gada 15. jūnija stājas spēkā jauna viesabonēšanas sistēma - «viesabonē kā mājās» - ceļo uz ārzemēm un maksā par zvaniem, īsziņām un datu pārraidi to pašu cenu, ko pašmāju mobilo sakaru operators piemēro iekšzemes tarifiem. Jāpiezīmē, ka pavisam nesen Latvijas mobilie operatori palielināja abonēšanas un «internets telefonā» pakalpojuma cenas, tādējādi jau tagad izdevumi mobilajām sarunām ir lielāki, nekā pērn.

Lai arī no 1. jūnija mobilo sakaru operatori plāno saviem klientiem piedāvāt tarifu plānus par augstāku maksu nekā līdz šim, Latvijas lietotājiem tiek piedāvāti augstas kvalitātes elektronisko sakaru pakalpojumi par salīdzinoši zemākām cenām nekā citās Eiropas valstīs: saskaņā ar Eiropas Komisijas datiem Latvijas mobilo sakaru lietotājs 2014. gadā vidēji par rēķinu samaksājis 3,70 EUR mēnesī, kamēr, piemēram, Īrijā - 23,80 EUR mēnesī.

Tiesa, arī vidējais atalgojums Īrijā ir vairākas reizes lielāks.

Latvijas lietotājiem arī pēc 1.jūnija būs pieejami pakalpojumi par vienām no zemākajām cenām Eiropā. Jāņem vērā, ka viesabonēšanas maksas atcelšana galalietotājiem relatīvi lielāku iespaidu atstāj uz to valstu operatoriem, kur vēsturiski ir bijuši zemāki tarifi, piemēram, Latvijā un citās Baltijas valstīs.

«Jānorāda, ka Latvija ierindojas starp tām Eiropas Savienības valstīm, kurās mobilo sakaru operatori piemērojuši vienus no vēsturiski zemākajiem tarifu plāniem, radot izaicinājumu mobilo sakaru tirgū saglabāt maksu par sniegto pakalpojumu esošajā līmenī. Regulators aicina izvērtēt sava operatora piedāvātos tarifu plānus ar iespēju izvēlēties sev piemērotāko bez viesabonēšanas pakalpojuma iekļaušanas tarifu plānā,» norāda Regulatora Elektronisko sakaru un pasta departamenta direktora vietnieks A. Dombrovskis.

Mobilo pakalpojumu operatori vairs nevarēs no lietotājiem iekasēt papildu maksu par viesabonēšanas pakalpojuma sniegšanu

Vienlaikus operatoriem saglabāsies pienākums maksāt vairumtirdzniecības maksu citas valsts operatoram. Lai arī vairumtirdzniecības tarifi šobrīd jau ir ievērojami samazināti, šādas papildu izmaksas joprojām var būt diezgan ievērojamas, norāda Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāve Baiba Jakobsone.

Lielākā daļa operatoru šobrīd piedāvā tarifu plānus, kuros iekļautā maksa par datu pārraidi ir mazāka par 7,70 EUR/GB. Tas nozīmē, ka pietiekami bieži var veidoties situācijas, ka Latvijas operatora izmaksas periodā, kad lietotājs atrodas ārpus Latvijas, pārsniegs ieņēmumus, kurus operators gūst no lietotāja.

Vienlaikus labs signāls ir Eiropas līmenī pieņemtais lēmums

pakāpeniski samazināt vairumtirdzniecības maksu par datu pārraides izmantošanu viesabonēšanā.

Paredzēts, ka vairumtirdzniecības maksa turpinās pakāpeniski samazināties, 2022. gada 1. janvārī sasniedzot 2,5 EUR/GB. Šāda vairumtirdzniecības tarifu samazināšana sekmētu arī iekšzemes tarifu samazināšanos.

2017. gada 15. jūnijā maksimālā vairumtirdzniecības maksa balss zvaniem samazināsies no 0,05 EUR/min uz 0,032 EUR/min, kas atsevišķos gadījumos var būt vairākas reizes augstāka nekā iekšzemes mazumtirdzniecības cena par zvana minūti. Īsziņām piemērotie griesti samazināsies no 0,02 EUR uz 0,01 EUR par īsziņu.

Latvijas mobilo sakaru operatori jau ir veikuši izmaiņas tarifos. Par sarunām un SMS neierobežotā apjomā Latvijas teritorijā Latvijas Mobilais Telefons iepriekš prasīja 9,99 eiro, bet tagad, kad pakalpojums izmantojams visās EEZ valstīs, - 12,90 eiro. Tikmēr mobilais internets bez pārraidīto datu ierobežojuma, kas iepriekš maksāja 9,99 eiro, tagad maksā 11,99 eiro. Par 2 eiro sadārdzinātajā tarifā iekļauta iespēja EEZ valstīs bez papildus samaksas pārsūtīt datus 2,51 GB apjomā.

Līdzīgu tarifu kāpumu no 1.jūnija ieviesīs arī Tele2. Ja iepriekš tarifu plāns Zelta Bezlimita ar neierobežotām sarunām un SMS visā Baltijas valstu teritorijā, un bezlimita internetu Latvijā maksāja 17,99 eiro, tad turpmāk bezlimita sarunas, SMS un internets visās EEZ valstīs (mobilā interneta apjomam gan noteikts 6GB ierobežojums) maksās 21,99.

Mobilo sakaru operators Bite analogu tarifu plānu ar bezlimita zvaniem Latvijā un Eiropā, neierobežotu mobilā interneta apjomu Latvijā un 5 GB EEZ valstīs, kā arī 500 minūtēm starptautiskajos zvanos uz Eiropu piedāvā par 22,50 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu