Meitenes no IT nozares iedrošina: nekad nav par vēlu pievērsties eksaktajām zinātnēm un IT

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

27.aprīlī, starptautiskās «Meitenes IKT nozarē» dienas ietvaros studenti un jaunie profesionāļi pulcējās Tele2 Shared Service Center rīkotā pasākumā «Girls Make IT Happen». Pasākumā tika runāts par pastāvošajiem dzimumu stereotipiem eksakto zinātņu un informācijas tehnoloģijas (IT) jomās, kā arī ar iedvesmojošiem pieredzes stāstiem un iedrošinājumiem nebaidīties no eksaktajām zinātnēm un izaicinājumiem dalījās gan nozares profesionāļi, gan arī studenti.

Mikrobioloģijas doktore un UNESCO L'Oreal stipendijas sievietēm zinātnē ieguvēja Ilze Dimanta eksaktajām zinātnēm pievērsās tikai pēc humanitāra novirziena vidusskolas absolvēšanas. Lai arī eksaktās zināšanas tobrīd nebija visaugstākajā līmenī, sapnis par bioloģijas studēšanu neļāva apstāties pie pirmajām grūtībām. «Viena lieta ir mācīties ķīmiju, fiziku un bioloģiju skolā, cita – universitātē. Pēc pusgada intensīvas mācīšanās biju noķērusi pārējos,» tā Ilze Dimanta.

Kustības Riga TechGirls līdzdibinātāja un vadītāja Lorela Freija sniedza vizionāru skatu atnākušajiem apmeklētājiem par to, kā informācijas tehnoloģijas ietekmēs nākotni un kā meitenes no tā var tikai iegūt. «Informācijas tehnoloģijas paver meitenēm iespēju uzsākt savu uzņēmējdarbību ar inovatīviem risinājumiem un iekarot ne tikai Latvijas tirgu, bet visas pasaules tirgu,» teica Lorela, uzsverot, ka meitenēm jābūt drosmīgākām un nedaudz bezbailīgākām, dažkārt arī iesaka nebaidīties izskatīties muļķīgi.

Programmētāja un kustības Riga TechGirls līdzdibinātāja Alīna Karpelceva dalījās pieredzē par savu profesiju. Programmēšanu Alīna pašmācības ceļā sāka apgūt jau 16 gadu vecumā. Kā teica Alīna «meitenēm šajā nozarē ir daudz privilēģiju – tā kā mēs esam salīdzinoši mazāk nekā vīrieši, par mums rūpējās, lai varam profesionāli augt.» Lai arī dažkārt darba vidē ir novērota citādāka attieksme nekā pret citiem kolēģiem, Alīna uzsver, ka profesionālā ziņā abi dzimumi ir vienlīdzīgi.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes Informāciju tehnoloģijas fakultātes 2. kursa studente un pasaulē pirmās programmētājas lēdijas Adas Lavleisas balvas ieguvēja Amanda Kļaviņa norādīja, ka pirms studiju uzsākšanas par programmēšanas būtību neko neesot zinājusi, bet viņai kopš bērnības ļoti paticis darbs ar datoru. Tāpat kā Ilzei Dimantai arī Amandai studiju sākums bija izaicinošs, bet jau pēc pirmajiem četriem mēnešiem eksāmenā iegūts visaugstākais novērtējums – 10!

«Esmu gandarīts, ka jau otro gadu pēc kārtas mums ir iespēja organizēt pasākumu «Girls Make IT Happen» un runāt par pastāvošajiem stereotipiem, un iedrošināt meitenes, ka viņām eksakto zinātņu un IT lauciņā ir vieta. Jau nozarē stādājošās sievietes un arī pasākuma dalībnieki var kalpot par iedvesmas avotiem, kāpēc izvēlēties darbu eksaktajās zinātnēs,» tā stāsta Tele2 SSC vadītājs Kims Leandersons (Kim Leandersson).

Pasākuma „Girls Make IT Happen” video ieraksts

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu