Kazāks: Tehnoloģijas var atņemt darbu jebkuram

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai arī pastāv uzskats, ka tehnoloģijas atņems darbu galvenokārt mazkvalificēta un rutīnas darba veicējiem, mākslīgā intelekta klātbūtne kārtējā tehnoloģiskajā revolūcijā var novest pie tā, ka darbu zaudēs arī vidēja līmeņa un pat ļoti augsti kvalificēti speciālisti, šodien žurnālistiem sacīja «Swedbank» Galvenais ekonomists Latvijā un Baltijas valstu makroekonomikas pētījumu komandas vadītājs Mārtiņš Kazāks.

Viņš sacīja, ka līdz ar tehnoloģiju attīstību daļa darbu tiek iznīcināti, un tas ir redzēts iepriekšējās tehnoloģiju revolūcijās. «Šoreiz būtiskā atšķirība ir tā, ka notiek ne tikai procesu robotizācija un automatizācija, bet klāt nāk arī mākslīgais intelekts, kas spēj aizstāt cilvēku lēmumu pieņemšanas procesā,» uzsvēra eksperts.

«Lai arī parasti domājam, ka tehnoloģiju attīstība apdraud mazkvalificētus un rutīnas darbus, var gadīties, ka tā trāpīs pa vidu, vai pat ļoti augstas kvalifikācijas speciālistu darba pienākumos. Tas nozīmē, ka zaudētājs var būt jebkurš.» norādīja Kazāks.

Kā galveno pretlīdzekli pārmaiņām Kazāks minēja cilvēku spēju saprast, ka ir jāmācās, jāveido prasmju portfelis, lai spētu piedalīties mainīgajā darba tirgū un atrast jaunas darba vietas.

Viņš arī piebilda, ka viss nav viennozīmīgi slikti, jo kaut kam pazūdot, kaut kas nāk vietā, parādīsies jaunas darba vietas un atklāts ir jautājums, vai cilvēkiem būs vēlme un spējas tās ieņemt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu