Pieci ieteikumi, kā pasargāt savas viedierīces brīvdabas pasākumos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Vasara ir aktīvās atpūtas laiks, kad cilvēki ar pilnu krūti bauda dažādus brīvdabas pasākumus, kas nereti tiek iemūžināti fotogrāfijās un video, lai varētu dalīties savos piedzīvojumos ar draugiem sociālajos tīklos, tāpēc viedierīces dažādiem bojājumu riskiem ir pakļautas vairāk nekā parasti, norāda informēja Bite sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Anete Lukstiņa.

Tuvojoties Līgo svētkiem, viedierīču drošības jautājums kļūst īpaši aktuāls, jo teju neatņemama šo svētku sastāvdaļa ir lietus. Arī lustes pie ugunskura un maģiskā papardes zieda meklējumi viedtālrunim var izrādīties visai traumatiski. Tāpēc BITES tehnoloģiju eksperti ir apkopojuši piecus ieteikumus, kā parūpēties par savu viedierīču drošību gan Līgo svētkos, gan dažādos brīvdabas pasākumos un ikdienā.

#1 Sargā no mitruma

Pretstatā pīlēm lielākā daļa mobilo ierīču nemīl ūdeni. Neplānota «pelde» peļķē, bļodā, dīķī un pat zupas šķīvī var neatgriezeniski sabojāt ierīci un radīt pamatīgu robu budžetā, jo šāda veida bojājumu novēršanu garantijas remonts neparedz. Turklāt jāatceras, ka šīs ierīces jutīgi uztver ne tikai tiešu kontaktu ar ūdeni. Tām bīstams ir jebkāda veida mitrums, piemēram, tvaiks, lietus lāses un pat sviedri, kas var nonākt telefona mikrofonā, lādētāja ligzdā vai citur. Kā pasargāt ierīci?

Vienkāršs, taču gana efektīvs līdzeklis ikdienas lietošanai ir mikrošķiedras lupatiņa. Ar to iespējams ne vien notīrīt «nopirkstoto» ekrānu, bet arī nosusināt, ja tas lietots lietus laikā vai aiztikts ar mitrām rokām. Sevišķi lietainās dienās ierīci pat vēlams ietīt šajā šādā lupatiņā.

Tāpat ikdienā ieteicams lietot ūdensizturīgos viedtālruņu maciņus vai vāciņus. Jāņem gan vērā, ka nepasargā no mitruma 100%, tāpēc, dodoties uz brīvdabas pasākumiem, vēlams nodrošināties ar pilnībā noslēdzamiem ūdensizturīgajiem maciņiem vai vāciņiem. Piemēram, mīkstie ūdensizturīgie maciņi pieejami teju jebkuram telefonu veidam, kā arī planšetēm un e-lasītājiem. Tie ir ērti lietojami gan zvanot un sērfojot internetā, gan arī fotografējot un filmējot, jo saglabā skārienjutīgā ekrāna funkcionalitāti. Turklāt tajos nereti iestrādātas īpašas atveres lādētāja vai austiņu pieslēgšanai.

Cietie ūdensizturīgie maciņi nav tik universāli - tie visbiežāk ir pielāgoti konkrētam viedierīces modelim. Taču kvalitatīvi cietie apvalki aizsargā ierīci gan no mitruma, gan arī triecieniem.

«Ja plānots apmeklēt pasākumu kādas lielākas ūdenstilpes tuvumā, piemēram, piedalīties laivu izbraucienā pa Gauju, labāk izvēlēties īpašas ūdensizturīgas kastītes, kas pasargās ierīci ne tikai no mitruma, bet arī no nogrimšanas. Šīm kastītēm parasti līdzi nāk speciāla karabīne, kas ļauj to droši piestiprināt pie laivas vai kur citur,» norāda BITES Loģistikas nodaļas vadītājs Roberts Birnbaums, piebilstot, ka ekstrēmās situācijās var izlīdzēties ar aiztaisāmajiem pārtikas maisiņiem vai baloniem.

#2 Rūpējies par ekrāna drošību

Izpētīts, ka viena no viedtālruņu vārīgākajām vietām ir ekrāns - no BITES pērn veiktās aptaujas datiem izriet, ka ar t.s. zirnekli un citiem displeja defektiem ir saskāries katrs trešais Latvijas iedzīvotājs. Par to, ka šī ir aktuāla problēma, liecina arī fakts, ka BITĒ pašlaik ir apdrošināti vairāk nekā 25 tūkstoši ierīču ekrānu un šis skaits turpina palielināties.

«Vienkāršākais veids, kā pasargāt ekrānu no sasišanas, ir uzlikt displejam aizsargstiklu, atbilstošu vāciņu vai aizsargplēvi. Pēdējais risinājums ir plānāks, lētāks un nodrošina labāku skārienjutību, taču tas vairāk pasargā galvenokārt no skrāpējumiem. Rūdītais aizsargstikls ir gan dārgāks, gan arī daudz efektīvāks risinājums. Izvēloties aizsargstiklu, jāpievērš uzmanība tā cietības pakāpei, ko nosaka pēc Mosa skalas. Piemēram, ar «1H» tiek apzīmēta ļoti zema cietības pakāpe, bet ar «10H» - augstākā iespējamā cietības pakāpe. Taču vislabāko aizsardzību nodrošina vāciņš kopā ar aizsargstiklu,» skaidro Birnbaums.

Papildu parametrs, kas ir jāņem vērā, izvēloties aizsargstiklu viedtālrunim, ir tā pārklājums. Pēc nanopārklājuma uz stikla gandrīz nepieliek pirkstu nospiedumi un kristalizācijas punkti, kā arī tā virsma ir daudz gludāka. Savukārt oleofobiskais pārklājums no stikla virsmas atgrūž eļļainus nospiedumus un atvieglo ekrāna notīrīšanu.

#3 Sargā no smiltīm un putekļiem

Smiltis un putekļi viedtālrunim ir tikpat bīstams ienaidnieks kā Trojas zirgs trojiešiem - to radīto bojājumu sekas var parādīties nevis uzreiz, bet gan pēc kāda laika. Lai no tā izvairītos, smilšainu roku tīrīšanai brīvā dabā var izmantot līmlenti. Taču ievērojami ērtāks risinājums ir viedierīču ligzdu «tapiņas», kas nereti tiek veidotas kā stilīgi aksesuāri. Tās plašā izvēlē pieejamas pasaulē populārajā e-veikalā Amazon.

#4 Nepārkarsē

Atstāt viedtālruni karstā vasaras dienā automašīnā ir tikpat bīstami kā atstāt tajā bērnus vai dzīvniekus, jo liels karstums var sabojāt ierīces elektroniku. Šī iemesla dēļ viedierīces nav ieteicams ilgstoši turēt arī tiešos saules staros, tāpēc, atrodoties pludmalē, telefonu vēlams uzglabāt somā, zem dvieļiem vai ietītu dvielī, apģērbā.

«Ja rodas aizdomas, ka telefons ir pārkarsis, tas nekavējoties jāizslēdz - ierīcei jāļauj atdzist, turklāt ēnainā vietā, kur ir laba gaisa cirkulācija. Šādos gadījumos lieti noder ventilators, taču var izlīdzēties ar vēdinošām roku kustībām, kā arī var vēdināt ar grāmatu, cepuri u.tml.,» tā Birnbaums.

#5 Sargā no garnadžiem

Mūsdienās pieejami daudz un dažādi aksesuāri, kas ļauj pasargāt viedtālruni no mitruma, karstuma, putekļiem un sasišanas, taču no izmanīgiem kabatzagļiem ierīce jāsargā pašam lietotājam. Piemēram, publiskos pasākumos viedtālruņus ieteicams turēt vietās, kur svešai rokai grūtāk iekļūt - jaku iekškabatās, jostas somās u.tml. Turklāt vēlams neizmantot košas austiņas, kas jau pa gabalu liek noprast, kāda zīmola ierīce tiek lietota. Ērtāk un drošāk ir izmantot «Bluetooth» austiņas, jo tās nav tik uzkrītošas, turklāt telefons nav bieži jāvelk laukā no kabatas.

BITES pārstāvis iesaka izmantot arī pēc iespējas sarežģītākas paroles un vienmēr bloķēt ierīces ekrānu, kad tā netiek lietota. Savukārt, dodoties uz festivālu vai kādu citu publisku pasākumu, var uzstādīt mobilo aplikāciju, kas ļauj noteikt telefona atrašanās vietu, vai aktivizēt šo funkcionalitāti ierīcē, ja tāda ir paredzēta.

Pie telefona var pielīmēt arī nelielu zīmīti ar tā īpašnieka e-pastu vai darba telefona numuru. Izklausās vecmodīgi, taču godīgs telefona atradējs noteikti izmantos iespēju sazināties. Tāpat ir vēlams piefiksēt telefona unikālo identifikācijas numuru jeb IMEI kodu, ko mobilo sakaru operators var izmantot tālruņa attālinātai bloķēšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu