Gaisa kvalitātes mērītājs, ko piestiprināt viedtālrunim

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Vida Press/Rex Features

Lai ātri uzzinātu, cik tīrs ir gaiss apkārtējā vidē, vairs nav nepieciešamas sarežģītas paraugu ievākšanas stacijas kravas konteinera izmērā. Tagad šīs pašas funkcijas spēj pildīt jauns, par sērkociņu kastīti mazāks gadžets, ko pievienot viedtālrunim.

Par Sprimo nodēvētā ierīce ir izstrādāta Silīcija ielejā, periodā, kad daudzās valstīs ir sākta plaša mēroga cīņa pret kaitīgo izmešu novadīšanu atmosfērā, raksta Rex Features.

Jo īpaši tas attiecas uz lielpilsētām, piemēram, Londonu, kuras mērs Sadiks Kāns gada sākumā paziņoja, ka «ķepīgais gaiss» ir radījis krīzi veselības jomā.

Sprimo izstrādājušā uzņēmuma izpilddirektors Rejs Kombss par gadžetu sāka domāt, kad ļaudis vairākkārt viņam bija pauduši bažas par vidi.

Ierīces nelielajā korpusā ir monitori un sensori, kuri, izmantojot progresīvus algoritmus un programmatūru, spēj ar atbilstošas mobilās lietotnes palīdzību viedtālruņa ekrānā reālā laika režīmā atainot apkārtējā gaisa kvalitātes mērījumus.

Sprimo pat spēj noteikt tādu kaitīgu gāzu kā formaldehīda, metāna un toluēna klātbūtni gaisā, pēc kā tiek izveidots relatīvs gaisa kvalitātes rādītājs. Tiesa gan, Sprimo un atbilstošā lietotne nespēj uzrādīt precīzu šo gāzu koncentrācijas līmeni.

Sprimo

Avots: Vida Press/Rex Features

Mērījumu atainošanai tiek izmantota skala no 0 līdz 500. Visi mērījumi ar vērtību līdz 50 liecina par labu gaisa kvalitāti. Mērījumu rezultāts virs 300 tikmēr tiek uzskatīts par bīstamu. Pie tam Kombss norāda, ka ar Sprimo tikpat labi var veikt gaisa kvalitātes mērījumus mājās, jo arī tur iespējams piesārņojums, ko rada dažādas ķīmiskas vielas, vīrusi un baktērijas.

Ierīce, kura ASV maksā 40 dolārus un ir savietojama ar iPhone lādēšanas ligzdu, spēj izmērīt arī gaisa temperatūru un mitrumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu