«Toshiba» iesūdz tiesā «Western Digital» par kopīgā atmiņas karšu biznesa pārdošanas bloķēšanu

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Japānas kompānija «Toshiba Corp.» trešdien paziņoja, ka iesūdzējusi tiesā savu kopuzņēmuma partneri «Western Digital» saistībā ar šīs ASV kompānijas pretestību plāniem pārdot «Toshiba» atmiņas karšu ražošanas atzaru.

Finanšu grūtībās nonākušās «Toshiba» paziņojumā teikts, ka tā vēlas saņemt 129 miljardu jenu (951 miljona eiro) kompensāciju par «Western Digital» iejaukšanos centienos pārdot «Toshiba Memory Corp.».

«Toshiba» apsūdzēja ASV kompāniju par nelikumīgu darījuma bloķēšanu, kā arī nelikumīgu tirdzniecības noslēpumu iegūšanu, pārceļot atmiņas karšu ražotāja «SanDisk», kura meitasuzņēmums Japānā «Western Digital» pieder kopā ar «Toshiba», darbiniekus, kuru rīcībā ir slepena informācija, darbā ASV kompānijā.

Lai gan no pārdošanas iegūtie līdzekļi palīdzētu glābt «Toshiba», «Western Digital» uzstāj, ka Japānas partnerim nav tiesību pārdot atmiņas karšu atzaru bez ASV kompānijas piekrišanas.

Tādi darījumi ierasti ir sarežģīti, jo ietver vērtīgu tehnoloģiju īpašnieku maiņu.

«Western Digital» bija iesniegusi pieteikumu «Toshiba Memory» iegādei, bet pagājušajā nedēļā «Toshiba» paziņoja, ka konkursā par uzvarētāju izraudzīts konsorcijs, kuru vada Japānas valdības atbalstītais fonds «Innovation Network Corporation of Japan» (INCJ) un investīciju fonds «Bain Capital Private Equity».

Jūnija vidū «Western Digital» lūdza tiesu noteikt kopuzņēmumiem ar «Toshiba» pagaidu tiesisko aizsardzību pret pārdošanu, līdz arbitrāžas tiesā tiek pieņemts lēmums par tās pieteikumu.

«Toshiba» pauda cerību, ka izdosies panākt divu triljonu jenu (15,8 miljardu eiro) vērtu vienošanos ar konsorciju pirms «Toshiba» akcionāru sapulces, kas trešdien notiek Tokijas pievārtē.

Japānas kompānijas atzari darbojas plašā spektrā no televizoru ražošanas līdz ātrvilcienu būvei. Tomēr kompānija pēdējos gados ir cietusi zaudējumus, un tās kodolenerģijas atzars ASV «Westinghouse Electric» martā iesniedza pieteikumu aizsardzībai pret bankrotu.

2015.gadā «Toshiba» atzina sistemātisku grāmatvedības datu krāpniecību kopš 2008.gada, lai varētu izpildīt pārāk ambiciozi noteiktos mērķus. Ārējā izmeklēšanā secināts, ka ir uzpūsti peļņas rādītāji un izdevumi ir slēpti.

Kompānijai līdz 10.augustam ir jāsaņem revidentu ziņojums, pretējā gadījumā tās akcijas var izslēgt no biržas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu