Augi kļūst par gaismas radītājiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Kāds holandiešu jaunuzņēmums ir iecerējis jauna tipa produktu - gaismekļus, kuriem nepieciešamo enerģiju ražo augi.

Produktu dizaineres Ermi van Ērsas idejas pamatā ir fotosintēze, kas dod iespēju augiem augt un vienlaicīgi augsnē novadīt organiskas vielas. Augsnē esošās baktērijas šīs vielas sadala, tā atbrīvojot protonus un elektronus.

Augsnē iebūvēta ierīce, kura darbojas līdzīgi kā parasta baterija ar anodu un katodu. Anods ir veidots no oglekļa elektroda un savāc elektronus, kas ar vada palīdzību tiek novadīti uz katodu. Elektronu plūsma liek lampiņai spīdēt un, nonākot pie katoda, atgriežas dabiskajā sistēmā, tā noslēdzot enerģijas aprites ciklu.

Šobrīd tā ir tikai ideja un pagaidām no viena auga (nav minēts kāda, bet, jo veselīgāka, jo vairāk enerģijas) var iegūt apmēram 1 milivatu enerģijas, taču Ērsa sadarbojas ar citu holandiešu bioenerģijas uzņēmumu Plant-E, lai Dzīvās Gaismas enerģijas atdeve būtu krietni vien lielāka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu