Kā kafijas automāts izslēdza rūpnīcas vadības telpu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Anonīms ķīmijas inženieris nesen informēja par kafijas automātu, kas izslēdza rūpnīcas vadības telpu, pieslēdzoties lokālam kafijas automāta tīklam. Izpētot cēloņus, tika konstatēts, ka izspiedējvīruss WanaCrypt0r 2.0 (jeb tā dēvētais WannaCry) pieslēdzas kafijas aparātam un caur to ar interneta starpniecību piekļuva uzņēmuma darba datoriem.

Krievijas antivīrusu kompānijas Kaspersky Lab pētnieki jau dažus gadus pēta šādas drošības problēmas, kas ir saistītas ar lietisko internetu, un norāda, ka tā vājā drošība ļauj ļaundariem radīt haosu ar nelielu vai nekādu atbildību par to.

2015. gadā pētnieki izmeklēja potenciālos draudus, ko rada ikdienas mājturības priekšmeti, tostarp ar viedtālruni vadāms kafijas automāts. Eksperiments parādīja ierīces ievainojamību, kas ļāva viegli piekļūt personas datiem. Nedrošas šifrēšanas dēļ kafijas automāts sniedza uzbrucējam veidu, kā nolaupīt vietējā Wi-Fi tīkla paroli.

Tagad ir ievērojami audzis gan pret lietiskā interneta ierīcēm vērsto ļaunprogrammatūru, gan ar tām saistīto incidentu skaits. Pētījumos ir atklāti vairāk nekā septiņi tūkstoši atšķirīgu ļaunprogrammatūru paraugu, kas rada nopietnas problēmas. Visbiežāk lietotāja ierīce tiek padarīta par robottīkla sastāvdaļu. Nesen Kaspersky Lab izanalizēja lietiskā interneta tārpu Hajime, kas darbojas kopš 2016. gada oktobra, un atklāja milzīgu vienādranga robottīklu, kas ir izveidots no gandrīz 300 tūkstošiem ierīču. Šis robottīkls turpina attīstīties arī pašlaik, bet tā mērķis joprojām nav zināms.

Pavisam nesen pieredzējām, ka lietiskā interneta apdraudējums sasniedz jaunu līmeni un ietekmē rūpnieciskās vadības sistēmas kiberdrošību, kas var būt nopietna problēma uzņēmumiem. Inficējot lietiskā interneta ierīces, uzbrucēji var iekļūt izolētā rūpnieciskajā tīklā. Eksperti iesaka uzņēmumiem pievērst īpašu uzmanību šādu ierīču lietošanai un pilnīgi nepaļauties uz to drošības garantijām, citādi tas var izraisīt bīstamas sekas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu