16 gadus pēc 11.septembra teroraktiem ar jaunu tehnoloģiju identificē upuri (1)

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pateicoties DNS tehnoloģiju attīstībai, gandrīz 16 gadus pēc 11.septembra teroraktiem izdevies identificēt vienu no līdz šim neatklātajiem upuriem, vēsta laikraksts «The Guardian». Tas ir pirmais veiksmīgais identifikācijas gadījums kopš 2015.gada marta.

Lai arī teroristu lidmašīnas Pasaules tirdzniecības centrā Ņujorkā ietriecās pirms nepilniem 16 gadiem, visu 2753 bojāgājušo cilvēku mirstīgo atlieku identificēšana prasījusi daudz laika un darba. Līdz šim izdevies identificēt 1641 upuri jeb aptuveni 60% no visiem drupās mirušajiem.

Pagājušajā gadā izmeklētāji sāka izmantot modernāku un jutīgāku DNS atpazīšanas tehnoloģiju, kas ļāva pēc kaulu fragmentiem identificēt vienu upuri.

Karstuma un citu faktoru dēļ tikai nelielu daļu no upuriem varēja identificēt vizuāli. Lielāko daļu upuru identitāti nosaka, pulverizējot mirstīgo atlieku fragmentus un salīdzinot DNS ar ģenētisko materiālu no upuru radiniekiem vai pašiem upuriem.

Jaunā tehnoloģija tiek izmantota kopš pagājušā gada, bet līdz šim uzrādīja tikai jau iepriekš identificētos terorakta upurus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu