21. gadsimta fobija – bailes, kad rokās nav viedtālruņa

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pētnieki atklājuši, ka «nomofobija», jeb pieaugošas bailes un stress, kad rokās neatrodas viedtālrunis, ir maz saistīta ar bailēm nokavēt svarīgus zvanus vai īsziņas.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Cyberpsychology, Behavior and Social Networking», skaidrots, ka viedtālruņi ir kļuvuši tik iespējām bagāti un personalizēti, ka pielīdzināmi cilvēka ķermeņa daļai, kas ļauj ātri piekļūt dārgām un personiskām fotogrāfijām, informācijai, aplikācijām, mājaslapām un pakalpojumiem.

«Tā kā viedtālruņos parasti glabājas ļoti personiska informācija un mīļas atmiņas, to īpašniekiem ir arvien lielāka tieksmes daļēji identificēties ar savu aparātu, kas rezultātā noved pie uztraukuma un bailēm, ja viedtālrunis tiek izlaists no rokām un redzesloka,» komentēja pētījuma autori.

Lai arī pētījuma praktiskajā daļā tika izmantots relatīvi neliels viedtālruņu lietotāju skaits (300 dalībnieki), tomēr Dienvidkorejas pētnieki ir pārliecināti, ka nākotnē cilvēki, kas cietīs no «nomofobijas», tikai pieaugs.

«Straujā viedtālruņu attīstība paaugstina risku kļūt atkarīgiem no tiem, tāpēc katram viedtālruņu lietotājam būtu jāapzinās tas, cik ļoti tie paļaujas uz savu ierīci, nevis uz savām smadzenēm vai citiem informācijas glabāšanas, iegūšanas un izplatīšanas veidiem,» piebilda pētnieki.

Pagaidām «nomofobija» nav klasificēta kā oficiāla mentālā kaite, tomēr šis pētījums pierāda, ka nākotnē tā var izvērsties par pamatīgu problēmu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu